Hypertenzia – vysoký krvný tlak – jedálny lístok
Ako by mal vyzerať váš jedálniček keď trpíte vysokým krvným tlakom? Jedálniček by mal obsahovať najmä rastlinnú stravu, jedlo by sa malo podávať viackrát za deň v menších porciách, má sa preferovať chudé mäso a nízkotučné mliečne výrobky.
Ukážka jedálnička na 7 dní:
PONDELOK
Raňajky – hrnček ovsenej kaše, banán, jogurt
Desiata – ovocie
Obed – 80 g morčacieho mäsa, 2 krajce chleba, paradajka, brokolica, pomaranč
Olovrant – jogurt
Večera – cuketové lasagne, špenátový šalát, rožok, džús
UTOROK
Raňajky – chlieb, jogurt, broskyňa, pohár džúsu
Desiata – 1/3 hrnčeka nesolených mandlí, ¼ hrnčeka hrozienok
Obed – 60 g hovädzieho mäsa, žemľa, hlávkový šalát, zemiakový šalát, pomaranč
Olovrant – ¼ hrnčeka sušených marhúľ
Večera – ryža s kurčaťom, zelený hrášok, paradajka, mlieko
STREDA
Raňajky – 2 hrnčeky napučanej pšenice, mlieko, banán, džús, chlieb s maslom
Desiata – nesolené arašidy, mlieko
Obed – tuniak, uhorkový šalát, cottage cheese, ½ hrnčeka ananásu, PL mandlí
Olovrant – ½ hrnčeka jogurtu, PL slnečnicových semien
Večera – 80 g chudého hovädzieho, pečený zemiak, kyslá smotana, rožok, mlieko, jablko
ŠTVRTOK
Raňajky – ½ hrnčeka ovsenej kaše, mini bagel s maslom, banán, mlieko
Desiata – 1/3 nesolených mandlí, ¼ hrnčeka sušených marhúľ
Obed – 85 g kuracieho mäsa, 2 krajce chleba, plátok syra, paradajka, džús, PL majonézy
Olovrant – jogurt
Večera – 80 g morčacej fašírky, pečený zemiak, kyslá smotana, kelové listy, rožok, broskyňa
PIATOK
Raňajky – džús, ¾ hrnčeka cereálií, mlieko, banán, chlieb, margarín
Desiata – ovocie
Obed – tuniak, hlávkový šalát, paradajka, 2 krajce chleba, jablko, mlieko
Olovrant – jogurt
Večera – hrnček špagiet, zeleninová omáčka na cestoviny, špenátový šalát, ½ hrnčeka sladkej kukurice, ½ hrnčeka hrušiek
SOBOTA
Raňajky – 1 pohár ovocia (použite rôzne druhy – banán, melón, bobule), 1 nízkotučný jogurt, 1 celozrnný mafin, 1 pohár nízkotučného mlieka, bylinkový čaj
Desiata – 1 nízkotučný jogurt, broskyňa
Obed – tuniakový šalát pripravený z ½ pohára nesoleného tuniaka, 2 PL nízkotučnej majonézy, 15 hrozienok, ¼ pohára strúhaného zeleru, ktorý servírujeme na šalátových listoch, 1 pohár nízkotučného mlieka, 8 toastových krekrov
Olovrant – 1 pohár nízkotučného jogurtu a 4 vanilkové napolitánky
Večera – zapečená bylinková bageta z ½ pilafu z hnedej ryže, čerstvých zelených fazuliek, 2 PL margarínu bez tuku, 1 pohár čerstvých jahôd s nasekanou mätou a 1 pohár ľadového bylinkového čaju
NEDEĽA
Raňajky – 1 pohár ovsených vločiek, štipka škorice, 1 celozrnný toast, 1 ČL margarínu bez tuku, 1 banán a pohár nízkotučného mlieka
Desiata – 1 nízkotučný jogurt a 1 stredne veľký pomaranč
Obed – špenátový šalát pripravený zo 4 pohárov špenátových listov, 1 strúhanej hrušky, ½ pohára nakrájaného pomaranča, mandlí a ¼ vínneho octu. Ako prílohu podávame 12 toastových krekrov a 1 pohár nízkotučného mlieka.
Olovrant – 2 PL slnečnicový ch semienok, ¼ pohára hrozienok a malé nesolené praclíky
Večera – 1 pohár uvarených nízkotučných špagiet s marinara omáčkou, 1 pohár nízkotučného cézar dressingu, 1 celozrnná bageta, 1 nektarinka a perlivá voda
Foto © Africa Studio - Fotolia.com
Diskusia k článku Jedálniček pri vysokom krvnom tlaku
Powered by Facebook Comments