Diabetes mellitus, ľudovo nazývaný cukrovka, je trvalé metabolické ochorenie, pri ktorom sa v tele zvyšuje hladinu cukru, nakoľko si telo nevie poradiť s prijatým cukrom. Jedálničke cukrovkára je veľmi špecifický a základom je pravidelný príjem potravy, dostatočný energetický príjem, správny podiel základných živín a vybrať si potraviny tak, aby boli vhodné pre tento typ ochorenia.
Cukrovka – zakázané potraviny v jedálničku
mäso – V jedálničku cukrovkára sú vhodné všetky typy mäsa, pokiaľ nie sú tučné. Mäsové výrobky vyberáme podľa obsahu tuku.
prílohy – Zakázané sú hranolky, krokety, žemľová knedľa a suchárová žemľa.
ovocie – V jedálničku diabetika sú zakázané tieto typy ovocia: hrozno, hrušky, žltý melón, kondenzované a sušené ovocie, sladené kompóty, orechy para, kešu, vlašské, burské, ďatle, figy, mak, kokos.
zelenina – Zakázané je podávať diabetikovi väčšie množstvo kukurice, hrášku a mrkvy.
nápoje – V jedálničku diabetika by sa určite nemali vyskytovať žiadne sladené šťavy, vody a džúsy, taktiež alkoholické nápoje, malkao a karamelové mlieko.
koreniny – Zakázané sú všetky druhy veľmi pikantného a ostrého korenia.
múčniky – Múčniky sa obvykle nepodávajú, nakoľko ich príprava si vyžaduje osobitnú prípravu so špeciálnymi sladidlami – cyklamáty. Ako dezert môžeme podávať ovocný šalát alebo želé.
Vzorový jedálniček pri cukrovke (Diabetes mellitus)
PONDELOK
Raňajky:
morčacia šunka, čierny chlieb (celozrnný chlieb), dia čaj, paprika
Desiata:
jablko
Obed:
zeleninový vývar s rezancami, morčací sendvič (2 krajce celozrnného toastu, 1ČL majonézy, nízkotučný syr, morčacie mäso), jablko
Olovrant:
dia puding
Večera:
plnená paprika, zemiaky
UTOROK
Raňajky:
cereálie s mliekom, malý banán
Desiata:
porcia ovocia a dia cereálna tyčinka
Obed:
grécky zeleninový šalát s kuracími prsiami, krajec celozrnného chleba, pomarančový dia džús
Olovrant:
nízkotučný biely jogurt (môžete prisladiť dia sladidlom)
Večera:
bravčové mäso s paradajkovou omáčkou, hnedá ryža, ovocie
STREDA
Raňajky:
celozrnný muffin, pohár mlieka, ½ pohára čučoriedok
Desiata:
čerstvé ovocie
Obed:
maďarský guláš, kolienka, ½ pohára čerstvého ananásu, zeleninový šalát
Olovrant:
malé jablko
Večera:
dusená ryba (tilapia), varená quinoa, stredne veľká nektárinka
Čítajte: Zásady stravovania pri cukrovke
ŠTVRTOK
Raňajky:
celozrnný toast s arašidovým maslom a dia džemom
Desiata:
stredne veľký pomaranč
Obed:
dusené kura na marhuliach, hnedá ryža, ½ pohára dusenej špargle, ½ pohára manga
Olovrant:
sušené nedosladzované ovocie
Večera:
pečený halibut s banánovo-pomarančovou omáčkou (rybu pripravíme obvyklým spôsobom, na omáčku uvaríme krájané banány, ošúpané pomaranče, čerstvú pomarančovú šťavu, ochutíme koriandrom, limetkovým džúsom a soľou, varíme do zhustnutia)
PIATOK
Raňajky:
rýchle raňajkové taco (2 kukuričné placky, nízkotučný syr čedar, ½ pohára eggcheese), slivka a pohár nízkotučného mlieka
Desiata:
1 pohár mlieka a porcia černíc
Obed:
vegetariánsky burger, ľadový šalát, uhorka
Olovrant:
nízkotučný jogurt
Večera:
varené bravčové mäso, kelový prívarok, varené zemiaky
SOBOTA
Raňajky:
praženica, 1 plátok celozrnného chleba, 1 pohár mlieka, grapefruit
Desiata:
malý banán
Obed:
varené bravčové mäso, špenát (ako prívarok alebo čerstvý listový špenát), zemiaky, dia kompót
Olovrant:
slnečnicový chlieb, dia čaj
Večera:
teľacie mäso na prírodno, hnedá ryža (príp. tarhoňa), zeleninový šalát
NEDEĽA
Raňajky:
ovsená kaša
Desiata:
cherry paradajky s riccottou
Obed:
kuracie mäso pripravené v pare so zeleným olivami a sušenými slivkami, varená hnedá ryža
Olovrant:
2 kivi
Večera:
rybie filé so zemiakovou kašou, dia uhorky
Mohlo by vás zaujímať: Diéta pri cukrovke
Foto © fovito - Fotolia.com
Diskusia k článku Diabetes mellitus jedálniček
Powered by Facebook Comments