Bezlepková diéta je veľmi náročná a vyžaduje si prísnu disciplínu. Bezlepkovú diétu dodržiavajú ľudia, ktorí nevedia stráviť lepok - glutén. Lepok sa nachádza v obilninách a preto sa musia ľudia s alergiou na lepok vyhýbať všetkým týmto potravinám. Viac sa o bezlepkovej diéte dočítate tu: Bezlepková diéta
Bezlepková diéta a jedálniček
PONDELOK
Raňajky: Ovocný šalát s kukuričnými lupienkami, jogurt
Obed: Šalát z avokáda a mladého špenátu
Večera: Pohánkové cestoviny s dusenou zeleninou, poliate olivovým olejom a posypané kúskami orechov
Desiata/Olovrant: Pečené jablká
Nápoje: Šípkový čaj, Enzýmový nápoj
UTOROK
Raňajky: Omeleta s hubami, bezlepkové pečivo
Obed: Špenátové rizoto
Večera: Šalát z quinoy
Desiata/Olovrant: Bezlepkový citrónový puding
Nápoje: Koktail z červenej repy, mrkvy a zázvoru, Broskyňový nápoj zo zeleného čaju
STREDA
Raňajky: Pohánkové palacinky s čerstvým ovocím alebo džemom
Obed: Šalát z naturálnej ryže
Večera: Grilované jahňacie mäso s dusenou zeleninou, quinoa, posypané čerstvými bylinkami
Desiata/Olovrant: Bezlepkový muffin
Nápoje: Čaj z púpavových listov, Šťava plná energie
ŠTVRTOK
Raňajky: Ryžové chlebíky so syrom a čerstvou zeleninou
Obed: Ružičkový kel s mandľami, dusené kuracie prsia
Večera: Šošovicový šalát
Desiata/Olovrant: Pečené figy s medom
Nápoje: Čaj na posilnenie imunity, Granátový punč
PIATOK
Raňajky: Bezlepkové müsli s mandľovým mliekom, štipka škorice, čerstvé ovocie
Obed: Waldorf šalát
Večera: Makrela feniklovým šalátom
Desiata/Olovrant: Zeleninové tyčinky s hummusom
Nápoje: Osvieženie z bazového kvetu
SOBOTA
Raňajky: Praženica s paradajkami a paprikou, bezlepkové pečivo
Obed: Pečená čakanka s vlašskými orechmi
Večera: Zapečená špargľa s balzamikovým octom
Desiata/Olovrant: Medovo-mandľový nápoj
Nápoje: Koktail na posilnenie imunity, Koktail z čerstvého jablka, ananásu a mäty
NEDEĽA
Raňajky: Amarantová kaša a mandľovým mliekom, sušené ovocie, oriešky
Obed: Lososový šalát (grilovaný losos, avokádo, zelené listy rôznych druhov šalátu, mrkva, cvikla, hrášok, uhorka, čerstvé bylinky, 1 lyžička citrónovej šťavy, 1 lyžica olivového oleja)
Večera: Grilovaný steak, quinoa, šalát z uhorky, paradajky, papriky a reďkovky
Desiata/Olovrant: Puding z naturálnej ryže
Nápoje: Korenistý ženšenový ľadový čaj, Čerstvá šťava z uhorky, mrkvy a zeleru
Ilustračné foto: 123rf.com
Diskusia k článku Bezlepková diéta (Diéta pri celiakii) – jedálniček
Powered by Facebook Comments