Zeler (Apium graveolens)

19 februára, 2015 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  3365

Zeler

Zeler môžeme nájsť v kuchyni každého z nás. Jeho podoba sa rokmi trošku zmenila, tá v akej ho poznáme dnes je vyvinutá zo zeleru divého. Zeler divý voľne rástol po celej Európe. Pestovaný pochádza od starých Rimanov, ktorí ho využívali na dochucovanie jedál. Jeho zelené listy sa taktiež používali pri vití vencov. Dnes má zeler rôznorodé využitie nielen v kuchyni ale aj v medicíne.

Charakteristika zeleru

Zeler je dvojročnou zeleninou, ktorá je obľúbená najmä pre svoje listy a semená. Často sa používa v koreninových zmesiach na grilovanie či ako korenina horkej chuti, ktorá pôsobí hrejivo a aromaticky.

Účinky zeleru

Konzumácia semien zeleru je údajne vhodná pri artritíde, pakostnici a zápaloch močových ciest. Pomáhajú aj pri liečbe žltačky a opuchoch. Surové semená pestovaného zeleru taktiež dokážu znížiť krvný tlak a napomáhajú pri liečbe reumatizmu. Je však potrebné dávať pozor na to, aby to neboli semená určené na sadenie. Tie totiž môžu obsahovať chemikálie získané pri ošetrovaní. Zelerové listy dokážu stlmiť hubové infekcie a prečisťujú krv.

Využitie zeleru v kuchyni

Zelerové semená sa využívajú celé alebo drvené pri varení duseného mäsa a polievok. Často sa využívajú vďaka svojej štipľavej chuti na ochucovanie rôznych pokrmov. Zo zeleru je možné pripraviť aj vynikajúci hrejivý čaj. Zo zelerových stoniek je možné pripraviť šťavu. Pomleté zelerové semená sa veľmi často miešajú zo soľou.



Značky: zelenina zeler


Diskusia k článku Zeler (Apium graveolens)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Zeler (Apium graveolens)