Ročná paprika
Ročná paprika je zeleninou, ktorá je známa snáď v každom kúte sveta. Využíva sa nie len pri varení, ale je možné konzumovať ju aj v surovom stave.
Charakteristika ročnej papriky
Ročná paprika sa dnes pestuje na celom svete, najlepšie sa jej však darí v teplom podnebí. Nájdeme ju rásť ako plod na kríkoch, ktoré kvitnú bielymi kvietkami. Tieto kríky dorastajú do výšky približne 1 m. Plody je možné konzumovať ešte nedozreté, teda zelené a možno ich využívať rovnako ako dozreté plody. Pri dozrievaní mení ročná paprika farbu na žltú alebo červenú.
Účinky ročnej papriky
Ročná paprika je prospešná pre zdravie človeka najmä pre vysoký obsah vitamínu C, ktorý obsahuje vo svojej dužine. Mnohokrát sa ročná paprika využíva aj na podporu činnosti tráviacej sústavy. Ročná paprika sa môže využívať aj pre jej antiseptické či revitalizujúce vlastnosti. Nemožno zabudnúť na významné vlastnosti papriky, ktorými sú jej protirakovinové a protisklerotické vlastnosti. Paprika pomáha zlepšovať koncentráciu a posilňuje sliznice v organizme. Paprika je bohatá na zinok, ktorý spevňuje väzivové tkanivá, podporuje produkciu hormónov a zlepšuje mozgovú činnosť. Dôležitým prvkom v paprike je kapsaicín, ktorý zabraňuje nadmernej zrážanlivosti krvi, pomáha upravovať hustotu krvi a odstraňuje symptómy studených rúk a nôh.
Využitie ročnej papriky v kuchyni
Ročnú papriku je možné konzumovať aj v surovom stave napríklad ako prílohu, alebo nakrájanú v rôznych šalátoch či pokrmoch. Je možné ju aj variť, dusiť, piecť či grilovať. Často sa pridáva aj do omáčok z mäsa. Ďalším využitím ročnej papriky je sušenie jej dužiny, z ktorej sa mletím vyrába prášková paprika.
Recepty s paprikou: Batátový šalát, Skrášľujúci džús, Gazpačo
Diskusia k článku Ročná paprika (Capsicum anuum)
Powered by Facebook Comments