Kukurica

24 mája, 2015 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  4490
diety-a-chudnutie-kukurica

Kukurica je veľmi populárnou plodinou snáď na celom svete, dokonca je treťou najrozšírenejšou plodinou sveta. V mnohých kultúrach je jedným z hlavných zdrojov obživy. A nie len pre ľudí. V našich končinách je často využívaná ako krmivo pre poľnohospodárske zvieratá. Okrem toho s ňou v kuchyni dokážeme doslova čarovať. A dokonca zdravo.

Kukurica a jej pôvod

Nie je žiadnym tajomstvom, že kukurica je pôvodne americkou rastlinou, kde ju domorodí Indiáni pestovali už pred tisícročiami. Táto pôvodne divo rastúca plodina sa do sveta rozšírila z náhorných plošín Ánd (v Peru). Jej pozitívne vlastnosti ľudí natoľko uchvátili, že ju začali pestovať doslova všade.

Charakteristika kukurice

Kukuričné polia poznáme všetci, pomerne vysoké rastliny s hrubými zelenými klasmi, v ktorých sa skrýva hotový poklad. Malé žlté zrná dokážu človeka doslova nakopnúť. Zmes látok ktoré obsahujú, dodávajú telu dostatok energie pre dosiahnutie maximálneho telesného výkonu.

Kukurica a jej liečivé účinky

Kukurica obsahujú veľké množstvo zdraviu prospešných látok. Jedným z najvýznamnejších látok je vitamín B1 známy ako tiamín, teda nervový vitamín. Tento vitamín chýba najmä ľuďom s nervovými ochoreniami, ktorí ho majú v krvi veľmi málo. Kukurica taktiež obsahuje množstvo karotenoidov, ktoré majú veľký význam pre zdravie. Dokážu totiž odraziť ničivé voľné radikály, čím zmierňujú riziko ochorení – napríklad rakoviny. Tento žltý zázrak však dokáže doslova zlepšiť náladu, činnosť mozgu a koncentráciu. Pomáha získať krásnu mladú pleť, husté vlasy, silné svaly a srdce.

Účinky kukurice v infografike

Využitie kukurice v kuchyni

Kukurica je niečím, čo môžeme v kuchyni nazvať multifunkčnou plodinou. Stačí menovať čo všetko z nej dokážeme vyrobiť. Kukuričná krupica, kukuričná múka, kukuričný škrob, klíčky, lupienky alebo obľúbené pukance. Môžeme ju pridať do jedál od výmyslu sveta. A hoci surová nie je pre ľudí lákavá, obyčajným varením sa z nej stane neuveriteľná pochúťka. Ale to už určite viete aj sami.

Náš tip

Posledné roky na obľúbenosti naberá grilovaná zelenina. Koľkí z vás už ale ochutnali grilovanú kukuricu? Grilovaním totiž dokážeme lahodne zvýrazniť jej sladkastú chuť. Stačí povariť kukuričné klasy, nakrájať ich na kusy, potrieť rozpusteným maslom alebo olivovým olejom a posypať cesnakovou soľou. Potom už len položiť na gril a o krátku chvíľu získate zdravú maškrtu, ktorou nepohrdne celá rodina.

Prečitajte si viac: Egreše


Značky: kukurica zelenina


Diskusia k článku Kukurica

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Kukurica