Kiwano
Kiwano, alebo aj africká či rohatá uhorka je plodom tekvicovitej zeleniny. Vzhľadom pripomína melón. Má predĺžený tvar, oranžovú až žltú farbu a drsný povrch. Vnútro plodu vypĺňa mazľavá zelená dužina plná malých čiernych jadierok.
Pôvod kiwana
Domovom tejto tropickej rastliny je Kalaharská púšť. Pestuje sa aj na Novom Zélande, Austrálii, Izraeli i v Kalifornii. Názov kiwano je u nás rozšíreným pomenovaním, aj keď ide o obchodné meno jedného z austrálskych pestovateľov.
Čítajte: Karambola (Čínska hviezda)
Nutričné zloženie kiwana
Kiwano obsahuje veľké množstvo draslíku a horčíku. Pokryje až 40 % dennej dávky vitamínu C. Je to tiež ideálna diétna potravina, nakoľko sa v 100 g plodu nachádza len 100 kalórií, čiže trikrát menej ako v banáne.
Liečivé účinky a zdravotné výhody konzumácie kiwana
Má upokojujúci účinok, upokojuje kŕče a podráždenosť. Vďaka vitamínu C posilňuje obranyschopnosť a imunitu. Je ideálnym diétnym doplnkom.
Pestovanie kiwana
Kiwano sa dá pestovať aj u nás v skleníkoch, alebo na slnečnom, ale nie príliš veternom mieste. Potrebujeme však oporu v podobe stabilných tyčí, okolo ktorých sa bude liana s plodmi obtáčať. Do vonkajších podmienok sa odporúča presádzať, až keď teplota dosiahne konštantných 15 stupňov. Na jednej rastline môže vyrásť až 100 plodov.
Použitie kiwana
Kiwano sa hodí do sladkých, ale aj slaných jedál. Používa sa predovšetkým do šalátov a marmelád, Najčastejšie sa využíva na dekoráciu, alebo ako prísada do zmrzliny. Má chuť príbuznú kivi, banánu alebo sladkastej uhorky poliatej citrónovou šťavou.
Mohlo by vás zaujímať: Durian
Ilustračné foto: Fotolia.com
Diskusia k článku Kiwano
Powered by Facebook Comments