Kiwano

27 mája, 2013 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  3559
kiwano

Kiwano

Kiwano, alebo aj africká či rohatá uhorka je plodom tekvicovitej zeleniny. Vzhľadom pripomína melón. Má predĺžený tvar, oranžovú až žltú farbu a drsný povrch. Vnútro plodu vypĺňa mazľavá zelená dužina plná malých čiernych jadierok.

Pôvod kiwana

Domovom tejto tropickej rastliny je Kalaharská púšť. Pestuje sa aj na Novom Zélande, Austrálii, Izraeli i v Kalifornii. Názov kiwano je u nás rozšíreným pomenovaním, aj keď ide o obchodné meno jedného z austrálskych pestovateľov.

Čítajte: Karambola (Čínska hviezda)

Nutričné zloženie kiwana

Kiwano obsahuje veľké množstvo draslíku a horčíku. Pokryje až 40 % dennej dávky vitamínu C. Je to tiež ideálna diétna potravina, nakoľko sa v 100 g plodu nachádza len 100 kalórií, čiže trikrát menej ako v banáne.

Liečivé účinky a zdravotné výhody konzumácie kiwana

Má upokojujúci účinok, upokojuje kŕče a podráždenosť. Vďaka vitamínu C posilňuje obranyschopnosť a imunitu. Je ideálnym diétnym doplnkom.

Pestovanie kiwana

Kiwano sa dá pestovať aj u nás v skleníkoch, alebo na slnečnom, ale nie príliš veternom mieste. Potrebujeme však oporu v podobe stabilných tyčí, okolo ktorých sa bude liana s plodmi obtáčať. Do vonkajších podmienok sa odporúča presádzať, až keď teplota dosiahne konštantných 15 stupňov. Na jednej rastline môže vyrásť až 100 plodov.

Použitie kiwana

Kiwano sa hodí do sladkých, ale aj slaných jedál. Používa sa predovšetkým do šalátov a marmelád, Najčastejšie sa využíva na dekoráciu, alebo ako prísada do zmrzliny. Má chuť príbuznú kivi, banánu alebo sladkastej uhorky poliatej citrónovou šťavou.

Mohlo by vás zaujímať: Durian

Ilustračné foto: Fotolia.com

Prečitajte si viac: Kľukva



Diskusia k článku Kiwano

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Kiwano