Kaleráb

26 júla, 2015 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  3742
kaleráb

Kaleráb je u nás dobre známou a obľúbenou zeleninou. V našich podmienkach je jednoduché vypestovať si ho v záhradke, ale celoročne ho nájdeme na pultoch obchodov. Kaleráb by rozhodne nemal chýbať v jedálničku ani jedného z nás. Je predsa tak zdravý a tak chutný, že sa mu máloktorá zelenina vyrovná.

Pôvod kalerábu

O pôvode kalerábu toho zatiaľ veľa povedať nevieme, keďže táto informácia je ľuďom neznáma a nevieme ani to, či tomu bude niekedy inak. Čo ale vieme je to, kde je jeho výskyt posledné storočia najčastejší. Kaleráb sa totiž udomácnil práve v oblasti Strednej Európy, kde sa mu výborne darí práve vďaka ideálnemu podnebiu - po celý rok sa tu pestuje vonku či v sklenníkoch.

Kaleráb a jeho charakteristika

O kalerábe vám toho veľa nového asi nepovieme. Je nám jasné, že každý z vás sa s ním už dôverne pozná. Môžeme však spomenúť to, že patrí medzi hlúboviny. Je obzvlášť zdravý, pretože obsahuje vitamín C. A rozhodne nie málo, svojim obsahom tohto vitamínu mu nedokáže konkurovať dokonca ani citrón. Kaleráb má taktiež vysoký obsah vitamínu B6, biotínu, niacínu a kyseliny pantoténovej.

Kaleráb a jeho účinky

Pokiaľ máte problémy s pevnosťou vašich vlasov, jedzte kaleráb. Zaručene vám ich časom spevní. Taktiež spevní vašu pokožku. Navyše vám dodá energiu, vitalitu, zlepší vašu náladu a hlavne posilní imunitný systém. Kaleráb dokonca pomáha prekonať stres. A čo je na ňom také skvelé? Nie len že má kaleráb maximum možných výhod pre zdravie, je nápomocný dokonca aj pri chudnutí. Konzumácia kalerábu totiž významne pomáha redukovať kilogramy vďaka vysokému obsahu vlákniny a optimálnej hladine vitamínov a minerálnych látok.

Účinky kalerábu na zdravie človeka

Využitie kalerábu v kuchyni

Kaleráb má v kuchyni veľmi veľa využití. Je možné ho konzumovať doslova denne, je skvelý surový ale aj varený. Môžete si ho pripraviť napríklad s tvarohom alebo z neho pripraviť vynikajúce šaláty. Je obľúbenou prísadou v polievkach so zeleninou, prívarkoch, či nátierkach. Máme pre vás však aj jedno varovanie. Okrem už spomínaných zdraviu prospešných látok, kaleráb obsahuje dusičnany. Z tohto dôvodu ho už varený druhýkrát zohrievať neodporúčame.

Náš recept: Zeleninový šalát s cmarom

Náš tip

Pozitívne účinky kalerábu sa dajú v niekoľkých prípadoch ešte viac vylepšiť. Napríklad ak kaleráb trošku pokvapkáte olejom, ktorý obsahuje vitamín E, vyťažíte z neho ešte viac selénu. Ten vám môže pomôcť pri prevencii a liečbe nádorových ochorení a do istej miery zabraňuje artérioskleróze.

Nutričné hodnoty kalerábu

Nutričné hodnoty v 100 g kalerábu

  • 27 kcal/114 kJ
  • bielkoviny 2,1 g
  • tuky 0,1 g
  • sacharidy 5,7 g
  • vláknina 2,5 g
  • vitamín C 62 mg
  • betakarotén 200 μg
  • vápnik 54 mg
  • železo 1,3 mg
  • draslík 337 mg
  • horčík 25 mg
  • fosfor 56 mg
  • selén 0,7 μg
Prečitajte si viac: Kukurica


Značky: kaleráb zelenina


Diskusia k článku Kaleráb

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Kaleráb