Čakanka
Už starí Egypťania verili v jej zázračné liečivé a kozmetické účinky. V našich končinách preverili čakanku najmä vojnové roky, kedy sa z pomletých čakankových koreňov pripravovala káva. Čakanka je trvácna rastlina s bielymi až ružovými kvetmi, ktoré sa otvárajú len vtedy, ak na ne svieti slnko. Je nenáročná na pestovanie a dobre sa jej darí na juhu a západe Slovenska.
Pôvod čakanky
Čakanka pravdepodobne pochádza z Egypta, kde rastie dodnes. V prirodzených podmienkach sa ešte stále vyskytuje aj v oblasti Stredozemného mora a v Grécku, kde sa dodnes teší veľkej obľube. Do našich končín sa rozšírila v 19. storočí z už spomínaných prímorských lokalít. Naši predkovia ju nazývali aj Koreň Svätého Petra a čakanka nazbieraná počas tohto sviatku bola vraj najzdravšia.
Čítajte: Durian
Nutričné zloženie čakanky
Jemné čakankové puky obsahujú vysoký podiel vitamínu A (až 33 % hmotnosti) a vitamínu C (12 %). Obsahuje aj veľké množstvo vitamínov K a E. Najdôležitejšou látkou je však horká trieslovina zvaná intybín (glykozid) a inulín. Čakanka obsahuje pomerne veľké množstvo vlákniny. Medzi minerálne a stopové prvky obsiahnuté v čakanke patria fosfor, draslík, železo a vápnik.
Liečivé účinky a zdravotné výhody konzumácie čakanky
Čakanka má blahodárne účinky na trávenie a zažívanie. Horké látky, ktoré obsahuje, pôsobia priaznivo na vylučovanie žalúdočných štiav. Má aj jemne žlčopudný účinok, preto sa odporúča pri chorobách žlčníka a žalúdka. Pre svoju jemnosť je vhodná aj pri dráždivých ochoreniach pankreasu a žalúdka, ako sú napríklad vredy. Pri vonkajšom použití sa odporúča obklad z čakankových listov pri niektorých druhoch ekzémov. Odvar alebo čaj z čakanky, podľa dávnych receptov, zaručuje nerušený spánok.
Pestovanie čakanky
U nás sa čakanka pestuje predovšetkým na export a to na úrodných až humusovitých pôdach bez ohľadu na polohu. Čakanka sa pestuje priamo zo semena, ktoré by sme mali zasiať najneskôr v júni. Pôdu treba udržiavať bez buriny a prekyprenú. Zber prebieha v októbri až novembri za suchého počasia. Zberá sa celá rastlina, ktorá sa potom spracováva podľa potreby.
Použitie čakanky
Čakanka sa používa na prípravu bylinných čajových zmesí. Jej koreň na prípravu tzv. kávovinových zmesí. Známe je tiež použitie účinných látok z čakanky v kozmetike a homeopatii, kde sa využíva ako tinktúra pri ochoreniach pečene, žalúdka a žlčníka. Ak máte radi horkú chuť, môžete si z nej pripraviť aj chutný a zdravý šalát.
Mohlo by vás zaujímať: Papája
Ilustračné foto: Fotolia.com
Diskusia k článku Cigória (čakanka)
Powered by Facebook Comments