Tamarind
Nevyzerá síce veľmi lákavo, no väčšinu prekvapí svojou netradičnou chuťou. Toto exotické ovocie sa stáva súčasťou našej kuchyne najmä vďaka svojej chuti a priaznivým účinkom na trávenie. Tamarindy sú plodom stromu – Tamarindu indického – vysokého a 20 metrov s hustou pravidelnou korunou. Paradoxne k názvu pochádza z oblasti subtropického pásma Afriky. V období kvitnutia pokryjú strom bielo-červené kvety. Plody rastú smerom dole. Každý z nich má tvrdšiu šupku a v nej je 2 až 10 tvrdých tmavohnedých semien ukrytých v lahodnej dužine.
Pôvod tamarindu
Tamarind poznali už obyvatelia Starovekého Grécka a Egypta v 4. storočí pred našim letopočtom. Karavány obťažkané plodmi tamarindu, a inými starovekými pokladmi, boli odpradávna obchodným artiklom prevážaným naprieč Saharou a vďaka arabským kupcom sa s ním obchodovalo po celom Oriente. Dnes sa pestuje prevažne v juhovýchodnej Ázií. V bytových podmienkach môže byť skvelým dekoračným stromčekom.
Čítajte: Goji (Kustovnica čínska)
Nutričné zloženie tamarindu
Tamarind obsahuje základné vitamíny a stopové prvky podstatné pre správne fungovanie organizmu. Lepkavá dužina je zdrojom jednoduchých polysacharidov, vlákniny a pektínu. 100 gramov dužiny obsahuje 13 % vlákniny. Tamarind má vysoký obsah kyseliny vínnej, ktorá, okrem toho, že dodáva jedlu kyslú chuť, je aj silným antioxidantom. Obsahuje aj veľa prchavých fytochemikálií ako kyselina škoricová a limonén. Nezanedbateľný je aj obsah minerálnych látok ako železo, meď, draslík, vápnik, selén a železo.
Liečivé účinky a zdravotné výhody konzumácie tamarindu
Vysoký obsah vlákniny a jednoduchých polysacharidov je dobrý najmä pre tých, ktorí trpia zápchou. Odporúča sa aj onkologickým pacientom, ktorých postihla rakovina hrubého čreva. Prítomnosť draslíka pomáha kontrolovať tepovú frekvenciu a krvný tlak. Železo je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek. Tamarind obsahuje vitamíny a antioxidanty, ktoré napomáhajú štiepiť enzýmy a tým optimalizujú fungovanie metabolizmu. Neboli preukázané jeho údajné toxické vlastnosti a tak je vhodný aj pre mamičky a tehotné ženy.
Pestovanie tamarindu
Rastlinu tamarindu si vypestujeme zo semien pomerne rýchlo a jednoducho. Semená vyklíčia už za pár týždňov. Je to teplomilná rastlina, ktorej vyhovuje svetlo a teplota okolo 28 až 30 stupňov. Najmä mladé rastliny sú chúlostivé na teplotné zmeny, preliatie či vysušenie. Rastlina plodí po približne 10 rokoch a môžeme ju pestovať aj ako bonsaj.
Použitie tamarindu
Tamarindy sú jednou z najvyhľadávanejších zložiek indickej kuchyne. K vyhľadávaným patrí aj v oblasti Stredného východu a v ázijskej gastronómii. V niektorých indických domácnostiach sa teší obľube čerstvé ovocie, ktoré sa servíruje pomocou drevenej palice. Konzumujú sa aj čerstvo narezané plody.
Kus dužiny postačí namočiť do horúcej vody na 10 minút a máte nevšedný zákusok. Dužinu môžete v pohári rozpustiť a šťavu použijete na varenie–ako omáčku. Tamarind je vhodný aj ako súčasť marinády. Šťava tamarindov spolu s cukrom, medom, kardamónom, klinčekmi a koriandrom tvoria osviežujúci orientálny nápoj.
Mohlo by vás zaujímať: Avokádo
Ilustračné foto: Fotolia.com
Diskusia k článku Tamarind
Powered by Facebook Comments