Ríbezle
Ríbezle by sme pokojne mohli nazvať tradičným slovenským ovocím. Prečo? Povedzme si pravdu, kto z nás si na nich ešte nepochutnal priamo na záhrade? Drobné bobuľky, ktoré rastú v niekoľkých farbách sú multivitamínovou bombou, ktorou môžeme výrazne dopomôcť k nášmu zdraviu.
Pôvod ríbezlí
To, že sú ríbezle domácim ovocím nie je žart. Ich pôvodný domov je totiž práve v našich zemepisných šírkach. Pôvodne však boli ríbezle kríkom rastúcim vo voľnej prírode. Do záhrad sa dostali až časom a samozrejme šľachtením. Pôvod čiernej ríbezle však nájdeme o trošku ďalej a to v severnej Ázii.
Charakteristika ríbezlí
Ríbezle rastú v strapcoch, na nie príliš vysokých kríkoch s dlaňovými listami. Tento ker patrí medzi egrešovité. Plody sú drobné, lesklé bobuľky plné šťavy, ktorá obsahuje obrovské množstvo vitamínu C. Vo farbive, ktoré obsahujú ríbezle môžeme nájsť karotény, z ktorých vzniká vitamín A. Ríbezle sú skvelé, chutné a osviežujúce, avšak niektorým ľuďom môžu pripadať až príliš kyslé. To by vás však v ich konzumácii nemalo odradiť. Sú však aj neskutočne zdravé. Ríbezle obsahujú vápnik, horčík, mangán, draslík, železo, niacín a kyselinu pantoténovú, ktorá oživuje a ozdravuje vlasy a zabezpečuje bunkám dostatok kyslíka.
Liečivé účinky ríbezlí
Ríbezle dokážu posilniť produkciu hormónov, imunitný systém, podporiť funkciu srdca či činnosť svalov. Taktiež upokojujú nervy a doslova dvíhajú náladu. Ríbezle sú aj skvelým ochrancom slizníc a buniek.
Využitie ríbezlí v kuchyni
Pokiaľ neobľubujete čerstvé plody také aké sú, skúste ich zmiešať s cukrom alebo sladšími druhmi ovocia. Pridajte ich k malinám alebo jahodám a získate dokonalú kombináciu chutí. Výborne chutia aj v koláčoch alebo smotanových dezertoch. Z ríbezlí dokážeme pripraviť skvelý lekvár, kompót a výborný sirup, či ríbezľové nanuky.
Náš tip
Ríbezľové kloktadlo: Pokiaľ pri zachrípnutí, preťažených hlasivkách a kašli nechcete užívať farmaceutické prípravky, vykloktajte si hrdlo šťavou z čiernych ríbezlí. „Recepty starých materí“ predsa vždy fungovali aj fungovať budú.
Diskusia k článku Ríbezle
Powered by Facebook Comments