Pomaranč

15 marca, 2015 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  2737

Pomaranč

Oranžové ovocie pochádzajúce z tropického pásma sa už stalo takou súčasťou našich životov, že si jeho výnimočnosť v našej krajine už ani neuvedomujeme. Možno aj preto, že pomaranče sú dostupné po celý rok na pultoch takmer každého obchodu. Sú chutné, šťavnaté a najmä veľmi zdravé!

Pôvod pomaranča

Pomarančovníky, stromy, ktoré plodia pomaranče, pochádzajú z teplých krajín, konkrétne z Ázie a južných častí Číny. Z týchto domácich krajín sa rozšírili do všetkých kontinentov na snáď všetky klimaticky prijateľné miesta. Cestu pomarančov nesprevádzali len nové pestovateľské územia, ale taktiež šľachtenie. Postupom času ľudstvo získavalo z tohto vitamínmi nabitého ovocia množstvo zaujímavých odrôd, akými sú napríklad pomaranče s červenou či úplne svetlou dužinou.

Charakteristika pomarančov

Pomaranče patria medzi citrusové ovocie. Guľaté plody s hrubou oranžovou šupinou, ktorá chráni šťavnatú dužinu pred stratou výživných látok a vysušením. Samozrejme, pomarančov poznáme viacero druhov a odrôd. Niektoré väčšie, niektoré menšie, s jadierkami či bez nich. V súčasnosti sa pestujú po celom svete, rastú a dozrievajú na vždyzelených stromoch nízkeho vzrastu. Aktuálnym trendom je ich pestovanie v črepníkoch priamo v domácnostiach.

Liečivé účinky pomarančov

Všeobecne známe je o pomarančoch najmä to, že obsahujú veľké množstvo vitamínu C. V niektorých prípadoch stačí zjesť jeden pomaranč denne a požadovaný príjem dávky tohto vitamínu pre dospelého človeka je splnený. Tento vitamín je prospešný pre činnosť celého organizmu, pre bunky, žľazy, metabolizmus, ale aj pre duševnú pohodu. Pravidelná konzumácia sa stáva prevenciou proti chorobám a dokonca pomáha pri získavaní štíhlej postavy. Pomaranče sú vhodné aj pri viacerých chorobách, ktoré zmierňujú alebo pomáhajú liečiť. Pektín, ktorý obsahujú, dokáže znížiť hladinu cholesterolu v krvi, či upravovať vysoký krvný tlak. Taktiež pomáha predchádzať ochoreniam akými je napríklad ateroskleróza, srdcové choroby či cievna trombóza. Pomaranče majú aj množstvo ďalších liečivých účinkov, zmierňujú hemoroidy, pomáhajú pri zápche, posilňujú imunitu a dodávajú vitalitu.

Účinky pomarančov v infografike

Využitie pomarančov v kuchyni

Je samozrejmé, že pomaranče je najvhodnejšie konzumovať v surovom stave, kedy z nich telo získa najviac účinných látok. Aj preto sú pre malých či veľkých dokonalou desiatou. Vynikajúce sú aj ľahko získané šťavy z pomarančov. Pomaranče sú výborným doplnkom mnohých fresh drinkov či koktailov. Pridať ich môžeme do ovocných šalátov, dezertov, zákuskov a suflé.

Naše recepty: Kurča na pomarančoch, Pomarančové palacinky, Paradajkovo-pomarančový koktail, Pomarančovo-zázvorový koktail pri nachladnutí a chrípke

Náš tip

Pomaranče môžeme využiť ako prísadu do marinád na mäso. Šťava z tohto citrusového plodu dokáže zmäkčiť mäso a dodá mu skvelú chuť.

Prečitajte si viac: Zeler (Apium graveolens)


Značky: ovocie pomaranč


Diskusia k článku Pomaranč

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Pomaranč