Papája

24 mája, 2013 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  3366
ovocie papája

Papája a jej charakteristika

Papája je vysoká rastlina, ktorá je podobná na prvý pohľad palme. Má rovný vysoký kmeň a korunu utvorenú z lesklých a mohutných listov. Typické výrezy na kmeni tvoria odumierajúce listy. Rastie rýchlo, ale rodí len krátky čas (5 rokov). Plody vyrastajú na vrchole pod korunou listov priamo z kmeňa. Plody papáje sú oválneho hruškovitého tvaru. Plod je asi 10 až 20 cm dlhý a môže dosahovať hmotnosť až 10 kg. Na vývoz sa však odporúčajú a zbierajú plody s hmotnosťou 0,5 až 1 kg. V stave zrelosti je papája zelenožltej farby s mäkkou oranžovou dužinou, v ktorej sú ukryté malé čierne bobuľkovité semienka. Plod má charakteristickú melónovú chuť. Niektoré plody v našich supermarketoch majú rozdielnu chuť, až pachuť, čo je spôsobené predčasným zberom nezrelých plodov.

Pôvod papáje

Do našich končín priviezli papáju portugalskí moreplavci v polovici 16. storočia z oblasti Strednej a Južnej Ameriky. V Európe je najčastejšie predávanou odrodou hawajská papája, zvaná solo.

Čítajte: Mango

Nutričné zloženie papáje

Papája je veľmi vhodnou diétnou voľbou, pretože obsahuje veľa dôležitých minerálnych látok a na druhej strane, obsahuje minimálne množstvo sacharidov. Z minerálnych látok obsahuje fosfor, draslík, vápnik a železo. Z vitamínov je v papáji obsiahnutý predovšetkým vitamín C a vitamíny skupiny B (B1, B2 a B5). Kvôli vysokému množstvu provitamínu A papája priaznivo ovplyvňuje vitalitu buniek, chráni sliznice a priaznivo pôsobí na zrak.

V čase dozrievania obsahuje papája najviac enzýmu papaínu, ktorý ju chráni pred hmyzom a pre ľudské zdravie je nesmierne prínosný. Papaín je dôležitý pri procese štiepenia bielkovín na aminokyseliny, prospešný pre proces trávenia a má priaznivý, očistný účinok na organizmus.

Liečivé účinky a zdravotné výhody konzumácie papáje

Papája zmierňuje zápal, posilňuje imunitný systém, chráni pred voľnými radikálmi a nepriaznivými následkami stresu. Už obsah vitamínov a enzýmov naznačuje zdravotné výhody konzumácie tohto ovocia. Predovšetkým je dôležitá pre správne fungovanie tráviaceho systému. Doporučuje sa pri problémoch s trávením, vredmi žalúdka a dvanástnika. Papája je vhodná aj pri nedostatočnej činnosti pankreasu. Enzymatické prípravky sa používajú pri liečbe reumatizmu. Zaujímavá je konzumácia papájových semienok, ktoré majú nevšednú pálivú chuť a používajú sa pri očisťovaní čriev, alebo ako ochrana pred črevnými parazitmi. Je vhodné ich konzumovať pred jedlom, aby sa mohol rozvinúť ich účinok. Semienka sa musia dobre rozhrýzť, a ak vám prekáža ich pálivá chuť, konzumujte ich s troškou medu.

Pestovanie papáje

Ak si chcete papáju vypestovať doma, je najlepšie umiestniť ju do teplého a dostatočne vlhkého prostredia. Pre svoj optimálny rast a rodivosť potrebuje výživnú pôdu a dostatok slnka. Pestuje sa predovšetkým v tropických krajinách, kde je klíma priaznivá pre správny rast plodov.

Použitie papáje

Papája je v našich obchodoch dostupná po celý rok. Pri jej nákupe však treba dávať pozor, aby nebola až príliš mäkká. Ak sa vám do plodu po stlačení zaboria prsty, je až príliš prezretý. Použitie papáje je rôznorodé. Konzumujú sa šťavy v kombinácii s iným ovocím. Dužina sa pridáva do šalátov, alebo ako exotická príloha ku grilovanému mäsu. Pre zvýraznenie jej osobitej chuti ju môžeme pokvapkať citrónom alebo limetkovou šťavou. Je výbornou ingredienciou do zmrzlín a dezertov.

Mohlo by vás zaujímať: Curuba

Ilustračný obrázok: Fotolia.com

Prečitajte si viac: Hurmikaki



Diskusia k článku Papája

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Papája