Marakuja a jej charakteristika
Marakuja, alebo aj múčenka jedlá, je plodom popínavej rastliny. Sú to plody vo veľkosti vajíčka sfarbené do žlta alebo fialova, v závislosti od odrody. Vo vnútri sa ukrýva sladká dužina plná čiernych jadierok obklopených rôsolovitou hmotou. Dužina marakuje sa podobá dužine manga alebo ananásu.
Pôvod marakuje
Táto tropická rastlina, pochádzajúca zo Strednej a Južnej Ameriky, kde bola v minulosti v týchto oblastiach používaná ako krmivo pre zvieratá. Do Európy sa dostala vďaka španielskym kolonizátorom, ktorí listy marakuje používali ako odvar pri poruchách spánku. Jej anglické označenie passion fruit, teda ovocie umučenia, pochádza od španielskych misionárov, ktorí boli presvedčení, že tieto plody predstavujú symboly umučenia Krista. V súčasnosti sa najviac pestuje v Austrálii, Keni a Južnej Afrike.
Čítajte: Avokádo
Nutričné zloženie marakuje
Voda tvorí až tretinu objemu plodu. 100 gramov obsahuje 13 % cukrov, v ktorých je zastúpená sacharóza, fruktóza a glukóza. Len v niektorých druhoch ovocia sa vyskytujú bielkoviny ale marakuja obsahuje až 2,2 % bielkovín, čo z nej robí veľmi výživnú zložku stravy. Vo vysokom množstve obsahuje aj železo – v 100 gramoch sa nachádza 1,6 mg železa. Je to železo rastlinného pôvodu, ktoré je ťažšie stráviteľné, avšak vďaka prítomnému vitamínu C to nie je žiadny problém. Až tretinu obsahu tvoria rozpustné látky ako pektín a vláknina. Okrem vitamínu C obsahuje aj A, B2, B6, E a kyselinu listovú. Z minerálnych látok sú to vápnik, fosfor, horčík, draslík, sodík, zinok a spomínané železo.
Liečivé účinky a zdravotné výhody konzumácie marakuje
Marakuja úspešne odstraňuje anémiu, vďaka obsahu železa a vitamínu C. Má sedatívny účinok, upokojuje úzkosť, stres a napätie. Vďaka vláknine pomáha bojovať zo zápchou a upravuje peristaltiku čriev. Zabezpečuje zdravé oči a posilňuje imunitu. Používa sa aj v dermatológii, pretože zlepšuje stav pleti a zdravie vlasov. Odstraňuje zápaly močových ciest, má močopudné vlastnosti a zväčšuje libido. V Južnej Ameriku šťavou z marakuje liečia hyperaktívne deti, hystériu, epileptické kŕče, či bolesti hlavy.
Marakuja a pestovanie
Marakuju môžeme pestovať v bytoch či zimných záhradách. Vyhovuje jej ťažká ílovitá pôda zo záhrady. Každý rok ju presádzame do väčšieho kvetináča (o 3 až 5 cm). Pri nedostatku živín listy opadávajú a žltnú, preto ju treba prihnojovať každých 14 dní. Marakuja nemá rada vodu v koreňoch, ale rosenie, ktoré treba robiť pravidelne. V zimnom období znesie rastlina aj teploty od 5-10 stupňov, avšak potrebuje dostatok svetla a je náchylná na výskyt škodcov.
Použitie marakuje
Marakuja sa využíva najmä na šťavu do džúsov. Často sa jej rôsolovitá dužina využíva do džemov a zavarenín. Najlepšie je konzumovať plody, ktoré majú zvraštenú šupku, pretože vlaha z nej prešla do dužiny. Používa sa do jogurtov, dezertov, zmrzliny, či exotických dressingov. Využívajú sa aj listy, ktoré pôsobia ako upokojujúce tonikum a zároveň liečia srdce. V Brazílii pripravujú z marakuje sirup, ktorý lieči astmu a choroby dýchacieho aparátu.
Mohlo by vás zaujímať: Granátové jablko
Ilustračné foto: Fotolia.com
Diskusia k článku Marakuja
Powered by Facebook Comments