Mango
Mangovník je v tropických oblastiach pestovaný, mohutný, 12 až 30 metrov vysoký, stále zelený a dlhoveký strom (plodí aj ako 300 ročný). Plody mangovníka majú chuť podobnú ananásu a broskyni. Ak sú zrelé na konzumáciu, mali by byť veľmi mäkké a šťava z nich musí doslova vytekať. Plody majú oválny tvar a sú približne 10 až 15 cm veľké. Mango hýri farbami. Nájdeme ho v odtieňoch zelenej, červenej až oranžovej. Uprostred plodu je pomerne veľké, tvrdé semeno uložené v drevitom obale. Práve tento obal sa zle oddeľuje od dužiny.
Pôvod manga
Mango pochádza z Indie a odtiaľ sa postupne rozšírilo do celého sveta. V Afrike sa pestuje od 10. storočia a v Brazílii od 18. storočia. Na Jamajku sa dostalo ako vojnová korisť anglickej lode, ktorá prepadla a zajala francúzsku loď, ktorá prevážala sadenice. Keď ich na Jamajke vysadili, mango sa ujalo a splynulo s domácou vegetáciou. Pre nás bolo dlhodobo neznámou. Len príležitostne sa doviezlo pár kusov z Kuby. Keď sa otvorili hranice, mango sa začalo čoraz viac objavovať aj na našich stoloch.
Čítajte: Hurmikaki
Nutričné zloženie manga
Mango obsahuje 70 % sacharidov, 10 % tuku a 6 % bielkovín. V minulosti sa zo semien mlela múka, ktorú používali aj ako prostriedok proti hlístam. Dužina manga má antioxidačné účinky a veľa vitamínov. Mango obsahuje veľké množstvo betakaroténu, teda provitamínu A. Obsahuje tiež dvakrát väčšie množstvo vitamínu C ako citrón. Z minerálnych látok sú vo vysokej miere zastúpené draslík, fosfor, horčík a železo. Nezrelý plod obsahuje veľa škrobu, ktorý sa pri procese zrenia mení na cukor. V čase nezrelosti sa v Indii zvykne využívať ako zelenina.
Liečivé účinky a zdravotné výhody konzumácie manga
Mango je výborným prostriedkom proti stresu, pretože obsahuje veľa vitamínov skupiny B, najmä B6. Tento vitamín sa tiež stará o správne fungovanie krvného obehu. Jedno čerstvé mango, alebo mangový dezert nás zvnútra pripraví na záťažové situácie počas pracovného dňa. Mango tiež pôsobí preventívne proti infekciám a chorobám z prechladnutia, zabezpečuje zdravý vývoj slizníc, oživuje farbu pokožky a vlasov a pomáha pri poruchách zraku a šeroslepote.
Pestovanie manga
Mangovník je náročný na teplo. Optimálna denná teplota na jeho pestovanie je 24-27 stupňov. V najchladnejších mesiacoch by nemala klesnúť pod 17 stupňov. Rastliny vypestované zo semena rodia po 8 roku a štepené rastliny už v 4-5 roku. Plodnosť stromu začína klesať po 40 rokoch života rastliny. Ak chceme mango pestovať v domácich podmienkach, musíme odstrániť jadro z tvrdej šupiny a zasadíme ho do kyprej, piesočnatej pôdy s dostatkom živín. Mango má dlhý koreň, preto by bolo vhodné zasadiť ihneď do skleníka. Rastlina potrebuje slnko. Mladé rastlinky však pred priamym slnkom chránime. Zavlažujeme dostatočne odstátou vodou raz za dva týždne. Pri starších rastlinách postačí raz za tri týždne, či raz za mesiac.
Použitie manga
Mango sa konzumuje mäkké, zbavené šupky a jadra. Dužinu konzumujeme najčastejšie čerstvú, nakrájanú na kúsky. Mango konzumujeme vo forme šalátov, dezertov. koktailov, džúsov, ale vyrábajú sa z neho aj kompóty, džemy a korenisté omáčky vhodné k mäsovým špecialitám. V istých častiach sveta sa z manga dokonca pripravujú likéry či domáca pálenka.
Mohlo by vás zaujímať: Kľukva
Ilustračné foto: Fotolia.com
Diskusia k článku Mango
Powered by Facebook Comments