Maliny
Maliny divé alebo domáce sú vždy úžasným a čoraz obľúbenejším ovocím. Často sa pestujú v záhradkách, ale stále ich nájdeme i voľne rastúce v prírode. Medzi lesnými a záhradnými malinami je samozrejme rozdiel a to nie len v ich veľkosti, ale aj v chuti. Ich lahodnú kyslastú chuť dopĺňa množstvo zdravých látok.
Pôvod malín
Maliny pochádzajú z južnej Európy, ale ich nenáročnosť spôsobila, že sú rozšírené takmer všade. Maliny rastú takmer na každom okraji lesa, popri cestách či v krovinách. Ich zber je spravidla od júna až do septembra. Maliny, hoci sú naozaj veľmi rozšírené, sú stále veľmi drahým ovocím.
Charakteristika malín
Maliny v botanike nazývame „ostružina malinová“, a ako taká, je veľmi blízka černici. Ich pestovanie je nenáročné. Zelené kríčky s pomerne veľkými listami každý rok vypúšťajú mnoho výhonkov, čo im zaručuje rýchle rozšírenie. Červenoružové plody – maliny sú skvelé v čerstvom alebo v spracovanom stave. Sú bohaté na vitamíny. Jedným takým je vitamín A, ktorého maliny obsahujú dostatočné množstvo. Tento vitamín pozitívne vplýva na problémy s očami a poruchy zraku. Obsahujú taktiež vitamín C, ktorý je ochrancom a podporcom imunity. Okrem spomenutých, maliny obsahujú aj rutín. Nájdeme v nich aj stopové prvky ako sú vápnik, fosfor, draslík, horčík, meď a síra.
Liečivé účinky malín
Okrem veľmi pozitívneho vplyvu na zrak sú maliny plné antioxidantov, čo organizmu zaručuje ochranu pred najrôznejšími chorobami. Maliny vyživujú a zjemňujú pleť a majú aj pozitívne účinky na vlasy, ktorým dodávajú lesk a objem. Nápomocné sú taktiež pri pravidelnom krvácaní ďasien a krvácaní z nosa (ich pôsobenie proti krvácaniu dokáže zmierniť aj nepríjemné menštruačné krvácanie). Maliny sú liečivom aj pre problémy s mechúrom a obličkami.
Využitie malín v kuchyni
Malinový sirup či malinový lekvár sú obľúbenou pochúťkou z detských čias. Avšak najlahodnejšie sú práve čerstvo odtrhnuté maliny. Z malín dokážeme pripraviť chutné zákusky a dezerty. Príkladom sú maliny s mascarpone, ktoré stačí zmiešať s kúskom cukru a vynikajúca pena je na svete. Chutné sú však aj v klasickom jogurte, zmrzline či pudingu. Nemožno pozabudnúť na maliny pri výrobe likérov, ktorým dodávajú charakteristickú malinovú vôňu.
Recepty s malinami: Letný drink, Malinový syllabub, Ovsená kaša s čerstvým ovocím
Náš tip
Hoci sú tieto červenkasté plody doslova vitamínovou bombou, majú aj svoju slabú stránku. Sú náchylné na pleseň a preto ich nie je možné dlho skladovať. Nazbierané ich však môžete jednoducho zmraziť a mať ich tak po ruke takmer čerstvé aj v zimných mesiacoch.
Diskusia k článku Maliny
Powered by Facebook Comments