Liči
Liči je obľúbené tropické ovocie, ktoré si našlo priaznivcov už aj u nás. Podobá sa našej jahode, len s tým rozdielom, že rastie na strome. Malé, oválne alebo guľaté plody, dlhé 3 až 5 centimetrov, sa ukrývajú zväčša v červenej, drsnej šupke. Vo vnútri liči je ukryté lesklé hnedé jadro, ktoré sa nekonzumuje a zväčša zapĺňa veľkú časť plodu. Okolo jadra je biela šťavnatá dužina, ktorá má sladkastú chuť. Vôňa môže pripomínať muškát alebo ružu. Chuť je ovplyvnená chuťou jedla, s ktorým liči podávame.
Pôvod liči
Liči pochádza z južnej Číny, kde rastie na vysokom strome (až do 12 metrov). V súčasnosti sa pestuje aj v Kalifornii, kde má vyhovujúce tropické prostredie. Stromy rodia aj 100 rokov. V zime sa plody dovážajú predovšetkým z Afriky a po zvyšok roka sú najväčšími producentmi Čína, Pakistan a India.
Čítajte: Granátové jablko
Nutričné zloženie liči
Liči obsahuje veľké množstvo vitamínu C, čo ho radí medzi citrusové ovocie. Sú bohaté na meď, fosfor, draslík, vitamín B a tiamín.
Liečivé účinky a zdravotné výhody konzumácie liči
Už tri kusy denne pokryjú tretinu odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Okrem vitamínu C obsahuje aj antioxidant oligonol, ktorý podporuje obranyschopnosť a odolnosť proti vírusom. Zároveň pomáha k redukcii váhy. Obsahuje tiež vitamín B2, ktorý má upokojujúce účinky na našu myseľ. V liči sa nachádza aj značné množstvo draslíka, ktorý kontroluje hladinu krvného tlaku a správne fungovanie srdcovo–cievneho obehu.
Pestovanie liči
Liči si jednoducho dopestujeme aj v bytových podmienkach. Postačí, ak z kúpeného plodu vyberieme jadro – semienko, ktoré musí byť veľké a plné, nie scvrknuté. Opláchneme ho a necháme jeden až dva dni odpočívať. Naležato ho vložíme do črepníka do hĺbky jedného centimetra. Rastlina sa pomerne rýchlo vyhupne do výšky 30 cm. Potom sa jej rast spomalí. Netreba ju vystavovať priamemu slnku, aj keď potrebuje dostatok svetla. Zalievame ju odstátou, alebo dažďovou vodou. V našich končinách rastlina len tak ľahko nebude mať plody, ale môžeme ju pestovať ako pekný interiérový doplnok.
Použitie liči
Toto ovocie je výborné do šalátov a letných koktailov. Veľmi dobre sa však hodí aj ako príloha k mäsovým špecialitám. Liči by sa nemalo variť, ani inak tepelne upravovať, pretože by nám mohla stvrdnúť dužina a stala by sa tak nejedlou.
Mohlo by vás zaujímať: Marakuja
Ilustračné foto: Fotolia.com
Diskusia k článku Liči
Powered by Facebook Comments