Kľukva
Kľukva močiarna je malý krík s tenkými plazivými konárikmi, ktoré sú len riedko olistené. Na koncoch konárov, alebo pri bode zrastu, sa nachádzajú sýto ružové kvety. Plodom sú 5 až 10 centimetrov veľké bobule. Sú sfarbené do červena a v období dozrievania sú ukryté v machu.
Pôvod kľukvy
Domovom tejto rastliny sú arktické a subarktické pásma Severnej Ameriky a Kanady. Dobre sa jej darí aj vo vlhkých, priam močiarnych pôdach štátov Massachusetts a Wisconsin. Na Slovensku rastie jeden z druhov kľukvy, tzv. kľukva močiarna, a to najmä na Orave a v podtatranskej oblasti.
Čítajte: Zázvor (Ďumbier)
Nutričné zloženie kľukvy
Kľukva je zdrojom arbutínu (17 %), kyseliny ursolovej, tanínu, kyseliny gallovej, trieslovín a flavonoidov významných pre naše zdravie.
Liečivé účinky a zdravotné výhody konzumácie kľukvy
V európskom ľudovom liečiteľstve sa používa kľukva pri ochoreniach močového traktu. Listy kľukvy obsahujú prírodnú zlúčeninu – hydroquinon, ktorá má antibakteriálne účinky. Využíva sa najmä na prípravu čaju. Odvar pomáha pri hojení rán, poranených ďasnách, popáleninách a vredoch.
Pestovanie kľukvy
Kľukve vyhovujú kyslé suché pôdy. Rastlinám prospieva hnojenie a dostatočné zavlažovanie. Niekedy je potrebné pre lepšiu plodnosť a zdravie rastliny zastrihávanie. Prirodzene sa vyskytujú najmä v močiarnych oblastiach, a preto by sa podmienky pestovania mali tým prírodným čo najviac priblížiť.
Použitie kľukvy
Kľukva sa využíva najmä ako prísada do čajov, sirupov, likérov, štiav a zaváranín. Plody sa dajú konzumovať aj v prirodzenej forme. Majú podobnú chuť ako brusnice. Listy rastliny sa používajú na zápar vhodný ako astringend. Šťava pripravená lisovaním sa používa pri chorobách z nachladnutia.
Mohlo by vás zaujímať: Chren
Ilustračné foto: Fotolia.com
Diskusia k článku Kľukva
Powered by Facebook Comments