Charakteristika hurmikaki
Hurmikaki, alebo Tomel či Diospyros kaki je rastlina z rodu diospyros podobná paradajke. Rastie na 3 až 15 metrov vysokom strome s kožovitými listami. Plodom je guľatá zahrotená, niekedy sploštená a predĺžená bobuľa s hmotnosťou 100 až 500 gramov. Hurmikaki je plod sfarbený do odtieňov žltej, žlto-červenej až červenej s tenkou a jemnou šupkou.
Pôvod hurmikaki
Ebenovník rajčiakonosný je rastlina pôvodom z Číny, kde rastie do nadmorskej výšky 1200 metrov. V Japonsku patrí k jedným z najstarších vyšľachtených rastlín. Poznali ho už starovekí Gréci, ktorí nevediac pomenovali celý rod. Diospyros znamená v gréčtine ovocie bohov.
Čítajte: Kľukva
Nutričné zloženie hurmikaki
Ovocie je bohaté na draslík, vápnik a železo. Je taktiež nízkokalorickou potravinou, pretože obsahuje len 30 kcal na 100 g. Zrelé plody obsahujú veľa betakaroténu a vitamínu C. Obsahom minerálnych látok (jód, sodík, mangán, horčík, fosfor a meď) dvojnásobne prekonáva iné druhy ovocia, napríklad jablká. Hurmikaki obsahuje aj veľké množstvo fruktózy a glukózy (25 %).
Liečivé účinky a zdravotné výhody konzumácie hurmikaki
Hurmikaki odporúčajú lekári ako podporný prostriedok pri liečbe anémie, práve kvôli vysokému obsahu železa a zároveň vitamínu C, ktorý uľahčuje jeho vstrebávanie. Udržiava v norme hladinu krvného cukru. Pomáha pri správnom fungovaní kardiovaskulárneho systému. Dokáže si poradiť s nepríjemným stavom, ktorý nasleduje po prebdenej noci. Ako prevencia pred artériosklerózou sa odporúča konzumovať 100 g plodu denne. Vďaka vysokému obsahu pektínu pôsobí blahodárne aj na funkciu čriev a normalizáciu tráviaceho procesu. Má diuretický účinok a znižuje výskyt a tvorbu obličkových kameňov. Má antioxidačný účinok a pôsobí ako prevencia proti rakovine. Využíva sa aj v kozmetike.
Pestovanie hurmikaki
Hurmikaki je jedno z mála druhov tropického ovocia, ktoré sa úspešne pestujú aj v našej zemepisnej šírke. Prvé roky by sme mali ovocie pestovať v kvetináči a až po dostatočnom zapustení koreňov ho môžeme presadiť do pôdy vonku, ktorá by mala byť dostatočne výživná a ílovitá. Rastlina je náročná na svetlo, teplo a vodu. Pri nedostatku vlahy okamžite vädne a žltnú listy. Rodiť začína rastlina najskôr v 5 až 10 roku. Tento proces môžeme urýchliť pravidelným štepením.
Použitie hurmikaki
Hurmikaki väčšinou konzumujeme surové. Používa sa na výrobu džemov, marmelád, želé, zákuskov, cukroviniek, ako prísada do jogurtov a zmrzlín. Obľúbená a zdraviu prospešná je aj sušená forma ovocia, ktorá obsahuje až 65 % cukru.
Mohlo by vás zaujímať: Curuba
Ilustračný obrázok: Fotolia.com
Diskusia k článku Hurmikaki
Powered by Facebook Comments