Hrušky
V našich končinách sú hrušky veľmi rozšíreným a bežným ovocím. Hrušky majú lahodnú chuť a navyše obsahujú mnoho vitamínov užitočných pre ľudský organizmus. Tak, ako iné ovocie, aj hrušky majú viacero odrôd. U nás sú rozšírené najmä letné, jesenné a zimné odrody hrušiek. Za najchutnejšie sa považujú takzvané maslovky, ktoré vynikajú svojou vôňou, chuťou a šťavnatosťou.
Pôvod hrušiek
Hoci sa nám môže zdať, že hrušky sú pôvodom tzv. domácim ovocím, pravda sa nachádza niekde inde. Hrušky ako ich poznáme majú svoj pôvod v Ázii, ktorá je domovom viacerých známych druhov ovocia a zeleniny. Hruškám sa dobre darí v miernom a teplom podnebí, ale vysoké teploty jej neprospievajú. Pre dobrý rast a dozretie plodu sú pre ňu ideálne oblasti s klimaticky vyrovnaným podnebím.
Zdravé chudnutie s uhorkami a hruškami
Charakteristika hrušiek
Je nám dobre známe, že žlté plody hrušky, sú veľmi vhodným doplnkom jedálnička. Okrem iného sú bohaté na sacharidy, aj preto nám konzumácia hrušiek pomôže ukojiť túžbu po sladkých jedlách a navyše zdravou cestou. Je samozrejmosťou, že ako každé ovocie, aj hrušky sú plné vitamínov. Nájdeme v nej napríklad vitamín C, E a väčšinu zo skupiny vitamínov B. V hruškách sa doslova nachádza aj recept na šťastie, hrušky totiž obsahujú vitamín B4 (kyselina listová), ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe hormónu šťastia.
Liečivé účinky hrušiek
Hrušky veľmi pozitívne pôsobia na tráviacu sústavu, dokážu spoľahlivo prečistiť črevá a eliminovať poruchy trávenia. Sladké plody nie len detoxikujú telo, ale pomáhajú s reguláciou vody v organizme. Navyše sú nápomocné pri problémoch s močovým mechúrom a obličkami, stimulujú rast a priaznivo ovplyvňujú krvotvorbu.
Využite hrušiek v kuchyni
Surové či tepelne spracované hrušky vždy chutia úžasne. Ich lahodná chuť je výborným doplnkom v ovocných šalátoch a fresh nápojoch. Hruška môže byť dokonalou zdravou desiatou. Ďalším spôsobom využitia hrušiek je zaváranie. Pokiaľ máte radi kompóty, určite siahnite aj po tom hruškovom. Pokiaľ ste fanúšik koláčov, smelo si pripravte nejaký hruškový koláčik. Alebo skúste vynikajúce flambované hrušky. Ako to už pri ovocí býva, v kuchyni sa skutočne fantázii medze nekladú.
Recepty s hruškami: Hrušky s karobom, Hruškový dezert s tekvicovými jadierkami,
Náš tip
Hrušky sú tým pravým ovocím pre milovníkov syrov. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Ich lahodná chuť sa dokonale dopĺňa syrmi ako je napríklad rokfort, ementál, hermelín alebo kozí syr. Túto možno menej tradičnú, no vynikajúcu kombináciu vrelo odporúčame.
Diskusia k článku Hrušky
Powered by Facebook Comments