Hrozno

3 mája, 2015 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  2494

Hrozno

Sladké bobuľky rastúce v strapcoch na kríčkoch viniča, sú populárne takmer všade. Snáď ani neexistuje človek, ktorému by hrozno nechutilo. Či už modré alebo biele, sladké alebo trpké, s jadierkami alebo bez nich,  vždy je plné vitamínov. O jeho blahodárnych účinkoch nie je pochýb, veď predsa, vyrába sa z neho aj víno.

Pôvod hrozna

Domovom hrozna sú teplé južné krajiny, napríklad Stredomorie. Jeho pestovanie má už viac ako tisícročnú tradíciu. Víno z hrozna mali totiž v obľube už starí Egypťania, Rimania, Feničania aj Gréci. Aj dnes sa tomuto ovociu darí  takmer všade, kde majú jeho plody pre dozrievanie dostatok tepla a slnka. Hrozno sa pestuje aj na Slovensku vo viacerých oblastiach, napríklad na slnečnej strane Malých Karpát alebo v južných a východných oblastiach.

Charakteristika hrozna

Hrozno v našich končinách poznáme všetci. Na pultoch s ovocím ho môžeme nájsť najmä v lete. Jeho hlavná sezóna trvá približne tri mesiace a to konkrétne od augusta do konca októbra. Pre konzumáciu v surovom stave sú určené najmä druhy s väčšími bobuľami, ktoré majú viac šťavy a sú aj aromatickejšie. Ako to už býva, tie najlepšie a najzdravšie plody pochádzajú z vlastnej záhradky. Máme tak istotu, že nie sú kontaminované chemikáliami ako druhy z dovozu.

Strapce šťavnatých bobúľ sú doslova  vitamínovou bombou. Hrozno obsahuje vitamín C,  ktorý výrazne posilňuje imunitný systém, horčík, ktorý podporuje činnosť srdca a svalov a  mangán, ktorý spevňuje kosti, vyživuje nervy a pomáha funkcii štítnej žľazy. Konzumáciou hrozna dodávame do tela takmer všetky vitamíny zo skupiny B, ktoré majú dôležitú úlohu pri metabolizme sacharidov a podporujú mozgovú činnosť. Hrozno obsahuje taktiež fruktózu (ovocný cukor) a glukózu (hroznový cukor). Významnou zložkou hrozna je aj železo, ktoré sa v hrozne nachádza vo veľmi veľkom množstve.

Liečivé účinky hrozna

Hrozno má mnoho látok, ktoré sú významné pre ľudské zdravie. Hrozno nám napomôže prekonať mnohé nepríjemnosti a choroby. Je účinné napríklad pri zápche, problémami s obličkami a močovými cestami. Hrozno pomáha prečisťovať obličky, zmierňuje predmenštruačný syndróm a podporuje metabolizmus. Práve preto je hrozno veľmi účinné aj pri chudnutí.

Účinky hrozna v infografike

Využitie hrozna v kuchyni

Ako už bolo spomenuté, hrozno je výborné na konzumáciu v surovom stave. Avšak jeho príprava v iných jedlách závisí od chuti kuchára. Je možné ho pridávať do ovocných šalátov, ako prílohu k hlavnému jedlu alebo k syrom. Skvelou možnosťou je pridanie hrozna do ovocných či tvarohových koláčov, na výrobu želé a hroznovej šťavy. V kuchyni sa veľmi často využíva aj jeho sušená podoba. Drobné sušené hrozienka sú neodmysliteľnou súčasťou raňajkových cereálií, aj niektorých druhov dezertov. Pri využití hrozna nesmieme zabudnúť na výrobu vína. Tento bájny mok sa pripravuje lisovaním bobúľ. Širokú škálu využitia hrozna ocení nejeden nadšenec týchto zdravých bobuliek.

Hrozno je najchutnejšie surové, vyskúšajte ho pridať do šalátu a budete milo prekvapený: Waldorf šalát

Náš tip

Hoci je hrozno veľmi, zdravé môže v niektorých prípadoch aj škodiť. Kombinované s niektorými druhmi potravín môže podráždiť žalúdok. Nevhodná je napríklad kombinácia s mliekom, perlivou vodou alebo alkoholom. Pokiaľ teda chcete predísť nepríjemným žalúdočným ťažkostiam, týmto kombináciám sa radšej vyhnite.

Prečitajte si viac: Čerešne


Značky: hrozno


Diskusia k článku Hrozno

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Hrozno