Charakteristika guave
Guave je strom dorastajúci do výšky niekoľkých metrov. Má drobné biele kvety, z ktorých sa vyvárajú bobule guľatého alebo vajcovitého tvaru dosahujúce dĺžku až 12 centimetrov. Šupka zrelých plodov má svetlozelenú alebo žltú farbu a vo vnútri sa nachádzajú štyri až päť komôrok so šťavnatou bledozelenou alebo žltou dužinou, ktorá chuťovo pripomína zmes fíg, hrušiek a dulí.
Pôvod guave
Pôvod tohto ovocia je v tropickej Latinskej Amerike. Dnes sa pestuje prevažne v Afrike, Kalifornii, Indii a v celej Južnej Amerike.
Čítajte: Tamarind
Nutričné zloženie guave
Guave je bohaté na rozpustnú vlákninu, vitamíny A, C, kyselinu listovú a minerálne látky meď, draslík a horčík. Guave obsahuje štyrikrát viac vitamínu C ako pomaranč. Taktiež obsahuje karotenoidy a polyfenoly, najmä s antioxidačným účinkom. Červeno-oranžové plody majú väčší obsah prospešných látok ako žlto-zelené plody.
Liečivé účinky a zdravotné výhody konzumácie guave
Guave sa v ľudovom liečiteľstve využíva ako prostriedok proti hnačke, vďaka svojim antibakteriálnym účinkom. Využíva sa aj v kozmetike ako astringend. Esenciálne oleje ukryté v tomto ovocí majú značné protirakovinové účinky. Používa sa aj ako prostriedok na tíšenie bolesti.
Pestovanie guave
Guave sa pestuje najmä v tropickom a subtropickom pásme. Silnejšie stromy vydržia aj krátkodobé mrazy (do -4 stupňov). Je jedným z mála druhov ovocia, ktoré zarodí aj pri pestovaní v byte. Ak ho vypestujete zo semienka, z plodov sa budete tešiť minimálne dva až osem rokov.
Použitie guave
V mnohých krajinách sa guave konzumuje surová. V Mexiku z nej vyrábajú obľúbený nápoj Aqua fresca. Používa sa v studenej a teplej kuchyni (prísada do omáčok), pri výrobe cukroviniek a dezertov alebo ako sušené ovocie. Používa sa do džemov a rôznych druhov cukríkov a lízaniek. Čaj uvarený z guave sa v domorodej medicíne pokladá za liečivý.
Mohlo by vás zaujímať: Hurmikaki
Ilustračný obrázok: Fotolia.com
Diskusia k článku Guave
Powered by Facebook Comments