Granátové jablko a jeho charakteristika
Granátovníky sú menšie stromy rastúce väčšinou v Stredomorí. Granátové jablko je 12 cm široký plod granátovníku obecného(Punica granatum) a má zaguľatený šesťrohý tvar. Pod hrubou a tvrdou šupkou sa nachádza šesť až dvanásť puzdier, v ktorých sa nachádzajú semienka v ružovej, bielej alebo červenej rôsolovitej dužine.
Pôvod granátového jablka
Granátové jablko pôvodne pochádza z malého ostrova Sokotra pri pobreží Somálska, odkiaľ sa postupne cez Irán rozšíril do celého Stredomoria a postupne aj do našej oblasti. V súčasnosti sa pestuje v Stredomorí, Argentíne, Indii, USA a v celej Ázii. Za najkvalitnejšie sú považované granátové jablká dovezené z Iránu.
Čítajte: Marakuja
Nutričné zloženie granátového jablka
Granátové jablko obsahuje 77 % vody. Obsahuje tiež celý rad minerálnych látok ako vápnik, fosfor, železo, horčík, veľké množstvo sodíka, draslíka a kyselinu citrónovú. Z vitamínov obsahuje najmä vitamíny skupiny B a C, v menšom množstve vitamín A a karotenoidy.
Liečivé účinky a zdravotné výhody konzumácie granátového jablka
Šupka granátového jablka obsahuje horké a trpké látky, ktoré majú nadúvací účinok, preto sa konzumuje len málo. Jedlé časti plodov pôsobia skôr ako preháňadlo, čo sa využíva pri problémoch so zápchou. Obsahom minerálnych látok je toto ovocie vhodné najmä pre športovcov a ťažko pracujúcich osôb. Polyfenoly, ktoré sa v granátovom jablku nachádzajú, majú antioxidačný a protizápalový účinok, ktorý je posilnený prítomnosťou vitamínu C. Granátové jablko sa odporúča konzumovať aj pri ochoreniach horných dýchacích ciest a chorobách zo znečistenia. Podľa výskumov pôsobí najmenej desať fenolov obsiahnutých v tomto tropickom ovocí ako prevencia proti rôznym druhom rakoviny.
Granátové jablko a pestovanie
Granátovník nie je náročný na pôdu a úspešne ho môžeme pestovať aj v interiéri. Je odolný voči suchu a potrebuje piesočno–rašelinový substrát. Vo vegetačnom období je potrebné ho prihnojovať. Začiatkom mája ho môžeme vysadiť aj do exteriéru. Rastlina je odolná až do -10 stupňov. Substrát nám v zime nesmie zoschnúť, ale ani byť premočený.
Použitie granátového jablka
Zo šťavy sa po zriedení s vodou pripravuje osviežujúci nápoj grenadína. Pridáva sa do ovocných šalátov a sorbetov. V teplej kuchyni sa pridáva ku hydine, grilovanému mäsu a rybám. Z listov sa pripravuje chutný čaj. Hojne sa granátové jablko využíva v kozmetickom priemysle.
Mohlo by vás zaujímať: Avokádo
Ilustračné foto: Fotolia.com
Diskusia k článku Granátové jablko
Powered by Facebook Comments