Goji (Kustovnica čínska)

24 mája, 2013 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  5501
jablkový dezert s goji

Goji - Kustovnica čínska

Goji, alebo inak kustovnica čínska, sa považuje za najzdravšie ovocie na našej planéte. Kustovnica je ker dorastajúci do výšky dvoch metrov a jeho plody vzhľadom pripomínajú šípky. Chuťou pripomínajú brusnice, alebo sušené hrozienka. Obsahujú farbivo, ktoré pri kontakte s ľudskou pokožkou sčernie.

Pôvod goji

Rastlina pochádza z Ázie a v súčasnosti sa pestuje najmä v Číne, kde sa striasa do plachiet a necháva sa prirodzene vysušiť na slnku. Starí Číňania ju poznali už pred viac ako 600 rokmi. Do Európy sa masovejšie dostalo až v súčasnosti, aj keď v minulosti sa sporadicky objavovalo aj na našich stoloch.

Čítajte: Liči

Nutričné zloženie goji

Goji obsahuje celý rad vitamínov a minerálnych látok. Nájdeme v ňom 18 rôznych aminokyselín, vlákninu a viac ako 20 rôznych stopových prvkov. Má najviac karotenoidov (žlté a oranžové farbivo) zo všetkých známych druhov rastlín na svete. Obsahuje viac vitamínu C ako pomaranče, ďalej vitamíny skupiny B a E.

Liečivé účinky a zdravotné výhody konzumácie goji

Goji je v tradičnej čínskej medicíne považované za afrodiziakum. Obsah vitamínu C naznačuje jeho pôsobenie proti infekciám a podporu imunitného systému. Tým, že je bohaté na antioxidanty, zabraňuje starnutiu buniek a pôsobeniu voľných radikálov na organizmus. Stimuluje tvorbu červených a bielych krviniek, má pozitívny účinok na bunky pečene a chráni telo pred cukrovkou a kardiovaskulárnymi chorobami.

Pestovanie goji

Sú dve formy úspešného pestovania. Rastlinu si môžeme vypestovať zo semien, pričom musíme rátať z možnosťou, že najbližších 4 – 6 rokov nám nezarodí. Môžeme tiež zvoliť cestu už vypestovanej rastliny v črepníku, ktorá je odolnejšia a má lepšiu plodnosť. Goji je mrazuvzdorná a nenáročná na pestovanie. Potrebuje len humusovitú pôdu a dostatok vlahy. Je to pomerne rozsiahly a široký ker, preto je dobré nájsť mu dostatočne veľké miesto vo vašej záhrade.

Použitie goji

Goji sa dá konzumovať sušené alebo čerstvé. U nás sa v obchodoch najčastejšie vyskytuje vo forme štiav a nektárov. Dá sa použiť na výrobu džemov a marmelád. Hodí sa aj k rôznym druhom mäsa, či ako prostriedok na dochutenie trpkejších druhov čaju (napr. Pu-Erh).

Mohlo by vás zaujímať: Marakuja

Ilustračné foto: Fotolia.com

Prečitajte si viac: Papája



Diskusia k článku Goji (Kustovnica čínska)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Goji (Kustovnica čínska)