Figy
Zdravé a osviežujúce plody osviežujúcej chuti mnohým z nás pripomínajú horúce letné dni. Pravdepodobne je to spôsobené tým, že figy sú plodom Stredomoria – obľúbeného miesta pre letnú dovolenku. Už len fakt, že figovníky boli spomínané v biblických príbehoch nám dokazuje, že sa jedná o naozaj starú plodinu, ktorej liečivé účinky sa využívali už od nepamäti. Ich skvelá sladká chuť je dokonalou náhradou za takmer všetky sladkosti, ktoré sú proti nim ťažko stráviteľné. Ich zaradením do jedálnička tak nie len zaženiete chuť na sladké, ale aj podporíte vašu redukciu hmotnosti.
Pôvod fíg
Figovník, teda strom, na ktorom rastú a dozrievajú figy, pochádza z Orientu. Ako bolo spomínané, figy sú jedným z najstarších plodov, ktoré sa využívali v liečiteľstve, napríklad ako prevencia pred chorobami v starom Egypte. V dnešnej dobe sa figy pestujú v mnohých teplých krajinách. V Európe sa s nimi môžeme stretnúť v Španielsku, Portugalsku, Turecku či Grécku. Pestujú sa aj v južných častiach Talianska, Francúzka a na ostrove Cyprus.
Charakteristika fíg
Figy sú ovocím, ktoré chutí najlepšie čerstvo odtrhnuté. Plody svetlozelenej alebo fialovej farby, obsahujú v niektorých prípadoch až 80% vody. Obsahujú veľké množstvo betakaroténu (provitamínu A), niektoré z vitamínov skupiny B, ale nájdeme v nich aj vitamín C. Súčasťou fíg je aj zinok, vápnik, železo či draslík. Ich sladkú chuť má na svedomí vysoký obsah cukru, ktorý je ale ľahko stráviteľný. Tento cukor (glukóza) sa často objavuje aj na povrchu plodov vo forme bieleho povlaku. Jedná sa o kryštalizovanú glukózu, ktorej sa vôbec netreba báť.
Liečivé účinky fíg
Figy majú mnohé liečivé vlastnosti. Najčastejšie sa využívajú na liečenie zápchy, vysoký obsah vlákniny totiž pôsobí ako prírodné preháňadlo. Figy navyše dokážu zahnať únavu a teda aj zvýšiť výkonnosť, podporovať sústredenie, zlepšiť náladu či odstrániť nervozitu. Figy dokážu neutralizovať kyseliny a zmierniť predmenštruačný syndróm. V Ázijskom liečiteľstve sa využívajú na odstránenie bradavíc a upokojenie bolestivých ďasien.
Využitie fíg v kuchyni
Ako už bolo spomenuté, figy je najlepšie konzumovať čerstvé, avšak výborné sú aj sušené, či tepelne spracované. Čerstvé figy možno pridať do jogurtu alebo sú chutné s rôznymi druhmi syrov. Dokonale sa hodia aj k niektorým druhom alkoholu. Príkladom sú figy flambované rumom či naložené vo vodke, ktorej dodajú špecifickú chuť. Z fíg sa vyrába výborné figové čatní, sirupy a marmelády.
Recepty s figami: Figy plnené pomarančovo-anízovým krémom, Pečené figy s medom
Náš tip
Pokiaľ patríte medzi milovníkov fíg, mali by ste dbať o ich dôkladný výber. Figy sú totiž často ošetrované chemicky a práve preto by ste mali ich nákupy realizovať v obchodoch špecializovaných na racionálnu výživu.
Diskusia k článku Figy
Powered by Facebook Comments