Pôvodne divú rastlinu, na ktorej rastú chutné bobule – egreše, môžeme pokojne nazývať aj našim domácim ovocím. Ker, ktorý je ľahko pestovateľný, sa ešte aj dnes nachádza v záhradkách mnohých z nás. V podstate sa mu dobre darí všade tam, kde je možné pestovať aj ríbezle. Je však pozoruhodné, že napriek jeho nenáročnému pestovaniu, toto lahodné ovocie nenachádzame na pultoch supermarketov či v obchodoch.
Pôvod egrešov
Hovoriť o pôvode egrešov je náročné. Toto ovocie sa totiž vyskytuje v prednej Ázii, v južnej Európe, ale aj mnohých iných stredomorských krajinách. Najvhodnejšie pre ich rast je severné mierne pásmo. Nízke kry plodia v lete a v závislosti od počasia dozrievajú približne v polovici júla.
Egreše a ich charakteristika
Egreše ako ovocie poznáme v podobe ochlpených alebo hladkých bobúľ. Obsah účinných látok závisí od ich zrelosti, pričom platí jednoduché pravidlo, čím zrelšie – tým účinnejšie. Medzi cenné látky, ktoré obsahujú, patrí napríklad vláknina a kremík, ktorý napomáha spevňovaniu väzivového tkaniva a odvádzaniu ťažkých kovov z ľudského tela. Egreše obsahujú aj množstvo antioxidantov. Jedným z najvýznamnejších je provitamín A, inak nazývaný aj betakarotén nachádzajúci sa v dužine plodu. Tento antioxidant pozitívne vplýva na rast detí, posilňuje zrak a chráni telo pred infekciami. Významnou zložkou egrešov je aj obsah vitamínu C. V egrešoch sa ho nachádza také množstvo, že už 100 g egrešov dokáže pokryť jeho odporúčanú dávku pre dospelú osobu. Egreše taktiež obsahujú pyridoxín, biotín, mangán a horčík. Egreše je vhodné konzumovať so šupkou, aj tá je totiž plná účinných látok.
Egreše a ich liečivé účinky
Egreše sú doslova nabité látkami, ktoré majú pozitívne účinky na ľudské telo. Jedným z najvýznamnejších účinkov egrešov sú detoxikačné účinky. Egreše pomáhajú pri detoxikácii čriev, mozgu, ale aj celému organizmu. Okrem toho majú odvodňujúce a močopudné účinky, podporujú rast vlasov, posilňujú cievy, kosti a pozitívne vplývajú na zdravie pokožky.
Využitie egrešov v kuchyni
Egreše sú ďalším ovocím, ktoré je lahodné aj pri konzumovaní v surovom stave. Možno z nich pripraviť výborné zákusky a dezerty. Egreše sú skvelým doplnkom ovocných šalátov a je ich možné pridať do rôznych ovocných zaváranín.
Náš tip
Z egrešov je môžete jednoducho pripraviť pretlak. Ten je dokonalou náhradou umelých zahusťovadiel pridávaných do marmelád a džemov z iného ovocia. Jednoduchým rozvarením zrelých alebo polozrelých plodov získame nie len chutnejšiu, ale najmä zdravšiu alternatívu zahusťovadla, ktoré môžeme získať priamo zo záhradky.
Diskusia k článku Egreše
Powered by Facebook Comments