Curuba a jej charakteristika
Toto u nás pomerne neznáme ovocie má mnoho názvov. Okrem španielskeho curuba, poznáme aj označenie banana passionfruit v angličtine. Ide o popínavú rastlinu, na ktorej rastú do červena sfarbené kvety. Tieto kvety sa postupne zmenia na plody rastúce na lianách. Plody majú podlhovastý alebo vajcovitý tvar a jasno žltú až zelenú farbu (ak sú zrelé). Šupka plodu je mäkká a jemná. Plod obsahuje sladkú jedlú oranžovú dužinu s čiernymi semienkami.
Pôvod curuby
Curuba pochádza zo Strednej a Latinskej Ameriky a predpokladá sa, že bola pestovaná už Indiánmi.
Čítajte: Zázvor
Nutričné zloženie curuby
Obsahuje veľké množstvo fosforu, kyseliny askorbovej, vápnika a vitamínu A. V 100 gramovej porcii sa nachádza až 92 gramov vody. Curuba je dobrým zdrojom vlákniny, ktorá sa nachádza predovšetkým v semenách. Je jedným z najlepších zdrojov silných antioxidantov zvaných proantocyanidíny. Je dobrým zdrojom katechínu, ďalšieho silného antioxidantu.
Liečivé účinky a zdravotné výhody konzumácie curuby
Antioxidanty ukryté v plodoch sú dobrým ochranným prostriedkom proti oxidačným účinkom fajčenia a znečisteného ovzdušia. Je používaná proti kŕčom a má diuretický účinok. Curuba je dobrým prostriedkom proti bolestiam hlavy a na liečbu infekcií pečene a obličiek.
Curuba a jej pestovanie
Pestuje sa vo vysokých nadmorských výškach, v Andách. Dobre znáša nízke teploty a na svoj rast potrebuje podporný systém. V našich končinách však nie sú známe príklady úspešného pestovania.
Použitie curuby
V Brazílii sa konzumuje dužina v zmesi mlieka a cukru ako nápoj zvaný Sorbo de curuba. Pridávanie cukru do curubovej šťavy pomáha znižovať jej trpkosť. Využíva sa aj na prípravu alkoholických nápojov a vína. Používa sa na dochucovanie želé, zákuskov, cukríkov a ovocných omáčok. Vďaka obsahu pektínu je curuba dobrá na konzervovanie, ako prísada do jogurtov alebo na výrobu zmrzliny.
Mohlo by vás zaujímať: Avokádo
Ilustračné foto: 123rf.com
Diskusia k článku Curuba
Powered by Facebook Comments