Černice
Černicu môžeme považovať naozaj za divokú rastlinu. Jej neskrotné výhonky je ťažké ustriehnuť aj pri pestovaní v záhrade. Má totiž v obľube sa rozrastať kade sa jej zachce a nezabráni jej v tom ani oplotenie ani hnev suseda. Jej čierne plody však za tú námahu určite stoja. Černice, blízka príbuzná obľúbenej maliny, je šťavnatou a chutnou plodinou, ktorá chutí nie len ľuďom, ale aj lesnej zveri.
Pôvod černíc
Miestom, odkiaľ plody černice pochádzajú, je Ázia a Stredná Amerika. Už je to však veľmi dávno, čo sa nezbedné kríčky udomácnili aj v európskych lesoch. Ako rastlina je černica veľmi odolná a nenáročná. Černica dokáže rásť v nížinách, ale nevadia jej ani horské oblasti. Samozrejme, že ľudstvo v snahe podmaniť si túto krovinu, vyšľachtilo aj záhradné druhy. Ich plody sú mnohokrát väčšie, ale ako to už býva aj menej chutnejšie a aromatickejšie ako tie lesné.
Charakteristika černíc
Černice sú plodmi kra, ktorý je obsypaný tŕňmi. Chuť dozretých čiernych plodov je sladká a lahodná. Hoci je v našich končinách bežným ovocím, netreba ho podceňovať. Šťavnaté plody černice sú totiž pre človeka veľmi zdravé. Dužinaté černice obsahujú obrovské množstvo karoténov, látok, ktoré dokážu organizmus chrániť pred voľnými radikálmi. Obsahujú však aj vitamín C, bioflavonoidy a mnohé vitamíny skupiny B. Zo všetkých druhov ovocia, práve černice obsahujú najviac vitamínu E, ktorý je veľmi silným antioxidantom (a navyše pomáha chrániť telo pred civilizačnými chorobami). V černiciach nájdeme aj železo, meď, vápnik a draslík. Okrem plodov má však černica aj inú, pre človeka veľmi užitočnú časť. Sú ňou listy. Práve tie sú výnimočnosťou tejto rastliny - majú totiž mnohé užitočné vlastnosti a môže sa z nich pripraviť lahodný černicový čaj.
Liečivé účinky černíc
Vďaka veľkému množstvu látok, ktoré sú pre ľudí prospešné majú černice aj množstvo liečivých účinkov. Jedným z nich je aj vplyv na imunitný systém, ktorý výrazne posilňujú. Taktiež sú výborným liečivom pri cievnych chorobách, hemoroidoch a majú protizápalové účinky na sliznice. Liečia aj kŕčové žily, spevňujú väzivové tkanivo a stimulujú činnosť žliaz. Černice sú výborné aj ako prostriedok na zvýšenie odolnosti proti stresu a pomáhajú pri nervozite. Tieto plody nám dokážu pomôcť aj pri zachrípnutí a kašli.
Využitie černíc v kuchyni
Pokiaľ ste milovníkom tohto ovocia, určite odporúčame kombináciu černíc a tvarohu, alebo jednoduchý ovocný šalát. Skvelou pochúťkou sú aj zavárané černice a šťavy, ktoré sa z nich dajú vyrobiť. Pripraviť z nich môžete aj sirupy či marmelády. Mnohí však nepohrdnú ani chutným černicovým koláčom. Je však samozrejmé, že najlepšie sú tie surové. Chutiť budú aj s palacinkami, lievancami alebo len tak samé zmiešané s cukrom.
Náš tip
Černice sú náchylné na pleseň. Preto sa ich skladovanie príliš neodporúča. Pokiaľ však chcete toto ovocie mať čerstvé aj v zimných mesiacoch, jednoducho ho zamrazte. V mrazničke vám pokojne vydržia aj roky.
Diskusia k článku Černice
Powered by Facebook Comments