Čerešne
Príťažlivé ovocie červenej farby je jedným z najpopulárnejších letných plodín vôbec. Pôžitok z ich sladkej chuti si môžeme dopriať najmä v letných mesiacoch, a to najmä v období od mája do augusta. Ich nevýhodou je však ich slabá odolnosť – ľahko sa otlačia a po náraze rýchlo chytajú hnilobu. Ako každé ovocie, aj čerešne majú viacero druhov, medzi ktorými vyniká odroda tmavých plodov, ktoré patria medzi najsladšie.
Pôvod čerešní
Pôvod týchto zdomácnených plodov nájdeme v Ázii a juhovýchodnej Európe. Veľkú vďačnosť dlžíme starým Romanom. Práve oni totiž čerešne rozšírili po Európe, kde sa udomácnili. Avšak, dnes už honosné ovocné stromy, rastú takmer v každom kúte sveta. Z divo rastúcich stromov, postupným šľachtením vznikali mnohé okrasné druhy.
Charakteristika čerešní
Sladké plody, ktoré ukrývajú tvrdú kôstku, obsahujú veľké množstvo účinných liečivých látok. Najlepšie však je, pokiaľ sa konzumujú čerstvé, majú totiž nízku trvanlivosť. Ich tenká šupka nie je schopná ochrániť ich pred vetrom ani dažďom a dozreté čerešne sú často náchylné k praskaniu. Čerešne majú vysoký obsah vitamínu C, betakaroténu a kyseliny listovej. Okrem toho sú bohaté na vápnik, železo, horčík, fosfor a draslík, čo z nich činí doslova multivitamínové ovocie. Významným prvkom v čerešniach je jód. Okrem neho tu taktiež nájdeme aj kremík, draslík či vápnik.
Liečivé účinky čerešní
Fakt, že čerešne sa nekonzumujú len kvôli chuti, ale majú aj veľa liečivých schopností, je všeobecne známy. Jednou z nich je napríklad neutralizácia škodlivých vplyvov voľných radikálov a ničenie škodlivých enzýmov , ktoré neblaho pôsobia na pleť. Tým pádom sa im pripisuje aj schopnosť skrášliť a omladiť pleť. Navyše podporujú obranyschopnosť organizmu, mentálnu sviežosť, posilňujú zuby a kosti a pozitívne vplývajú aj na okysličovanie buniek v tele a krvotvorbu. Čerešne majú aj významný vplyv na reumatické ochorenia kĺbov a zmierňujú ich nepríjemné príznaky.
Využitie čerešní v kuchyni
Ako každé ovocie, ani čerešne nie sú výnimkou v tom, že najvhodnejšie je konzumovať ich v surovom stave. U nás sú populárne aj zavárané ako príloha k jedlám. Výborné sú aj čerešňové koláče, dezerty, čerešňový jogurt a výborný čerešňový džem. Z čerešní sa na území Slovenska vyrába aj alkohol zvaný čerešňovica a rôzne druhy likérov.
Náš tip
Pokiaľ aj Vás trápia problémy s trávením, tak sú práve čerešne skvelou možnosťou ako sa ich zbaviť. Existuje totiž veľmi účinná čerešňová kúra, ktorá upraví trávenie, odstráni zápchu a detoxikuje organizmus. Ako na to? Jednoducho stačí po dobu jedného týždňa jesť každý deň štvrť kila čerešní a problémy so zápchou sa upravia.
Diskusia k článku Čerešne
Powered by Facebook Comments