Broskyne
Broskyne sú rozhodne jedným z najsympatickejšie ovocia aké si vôbec môžeme predstaviť. Samozrejme, že toto ovocie nemá len pekný vzhľad, je doslova zázračnou plodinou. Plody broskýň sú sladké a šťavnaté a vďaka zamatovej šupke sú hebučké na dotyk.
Pôvod broskýň
Chutné oranžové plody pochádzajú z ďalekej Číny. V tejto krajine sú dodnes považované za symbol dlhého života. Broskyne sa postupom času začali pestovať takmer všade, najrozšírenejšie sú v Stredomorí. Dobre sa im darí v takmer všetkých častiach sveta s teplým a miernym podnebím ako napríklad na Novom Zélande, Južnej Afrike, či v USA. Samozrejme, že broskyne sa pestujú aj u nás. Nejeden obyvateľ južnejších častí Slovenska sa môže pýšiť týmto unikátnym stromom priamo vo svojej záhradke.
Charakteristika broskýň
Ako už bolo spomínané, broskyne sú plodmi ovocného stromu, ktorý má ideálne podmienky pre rast vo výškach do 200 m.n.m. Broskyne sú lahodné a v ich šťavnatom vnútri objavíme krehkú kôstku. Pozor však na ňu. Obsahuje kyanovodík, ktorý je škodlivý (najmä pre deti), preto ju nikdy nekonzumujeme. Z broskyne môžeme veľa vyčítať. Už len z jej sfarbenia. Pokiaľ má broskyňa žltú, oranžovú alebo červenú šupku, môžeme si byť istí, že v nej nájdeme množstvo karoténov, teda rastlinných farbív. Tie dokážu plody ochrániť pred množstvom okolitých vplyvov. Napríklad pred plesňami, baktériami, dokonca aj pred hmyzom. Hmyz má k plodu ťažký prístup aj vďaka jemným chĺpkom broskyne.
Liečivé účinky broskýň
Broskyne majú naozaj zázračné účinky. Dokážu spevniť a omladiť pokožku, ktorej dodávajú silu a energiu. Majú protistresové účinky, zlepšujú náladu a odbúravajú nervozitu. Okrem toho pomáhajú pri trávení a zápche. Jednou z ich výnimočných vlastností je samozrejme pomoc pri redukcii hmotnosti. No nemilujte ich.
Využitie broskýň v kuchyni
Možnosti využitia broskýň v kuchyni snáď poznáme všetci. Snáď každý miluje osviežujúce broskyňové zákusky, chutné kompóty, džemy, šťavy. Veď broskyne sú dokonalé aj sami o sebe. Dodajú však dokonalú chuť rôznym pokrmom ako je müsli, tvaroh, ovocné šaláty ši rôzne jednoduché dezerty. Často využívanou kombináciou sú aj rôzne druhy mäsa a broskýň.
Recepty s broskyňami: Broskyňový šalát, Broskyňový nápoj zo zeleného čaju
Náš tip
Hoci sú hebké chĺpky broskyne veľmi príťažlivé na pohľad, nie každý ich má rád. Dokonca sú ľudia, ktorým táto šupka vadí. Pokiaľ ste už niekedy skúsili ošúpať broskyňu, viete, že to nie je práve najjednoduchšia úloha. Máme pre vás preto jeden jednoduchý trik. Stačí ak broskyne oblejete horúcou vodou. Potom je už zbavovanie ich šupky úplnou hračkou.
Diskusia k článku Broskyne
Powered by Facebook Comments