Avokádo

máj 24, 2013 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  4251
avokádo

Avokádo a jeho charakteristika

Avokádo, ako ho poznáme z našich supermarketov, je plodom stále zeleného stromu Persea americana a jeho názov pochádza z jazyka Aztékov, ktorí ho označovali ovocím plodnosti. Má vajcovitý tvar a drsnú hnedastú alebo zelenú šupku. Aj keď je považované za ovocie, nemá charakteristickú sladkú chuť.

Pôvod avokáda

Avokádo pochádza z Južnej Ameriky, odkiaľ sa rozšírilo do celého sveta. Dnes je jeho najväčším producentom Kalifornia. Plody, ktoré nájdete v našich supermarketoch pochádzajú najmä zo Španielska a Izraela.

Čítajte: Granátové jablko

Nutričné zloženie avokáda

Avokádo je pomerne tučné, obsahuje až 20 % tuku. Tento tuk je však zdraviu prospešný, pretože ide o tuk rastlinného pôvodu. Obsahuje tiež karotenoidy, flavonoidy a fytosteroly. Obsahuje aj veľké množstvo vlákniny. Avokádo obsahuje aj vitamín E, C a B1 a tiež draslík, železo a málo sodíka. Navyše, avokádo sa zaraďuje medzi nízkokalorické potraviny, ktorých konzumácia sa odporúča aj pri redukčných diétach.

Liečivé účinky a zdravotné výhody konzumácie avokáda

Avokádo sa odporúča najmä pri cukrovke, pretože rastlinné tuky nedvíhajú cholesterol, naopak, pomáhajú ho znižovať a k tomu priaznivo ovplyvňuje hladinu triglyceridov. Ak ste diabetik, môže vám avokádo pomôcť v strave nahradiť obľúbené margaríny a maslá. Jeho konzumácia sa odporúča aj pri problémoch s krvným obehom a anémiou. Avokádo je jedným z mála tropických ovocí odporúčaných v tehotenstve na doplnenie hladiny železa. Má tiež blahodarný vplyv na zažívacie ústrojenstvo a pomáha pri žalúdočných vredoch, gastritíde a pomáha aj pri problémoch nervovej sústavy.

Avokádo a jeho pestovanie

Avokádo vypestované z kôstky môže byť pekným interiérovým doplnkom. Postačí ak kôstku dobre umyjete a ponoríte ju do vody tak, aby polovica bola ponorená. Rastlinku necháme dostatočne dlho klíčiť ponorenú vo vode, až kým sa nevytvorí silnejší korienok. Presadíme ho do výživného substrátu, pričom nesmie byť premočený. Je dobré upozorniť na fakt, že z rastlinky vypestovanej v našich podmienkach zo semienka, sa plodov asi nedočkáte. Zarodila by jedine rastliny, ktorú by sme pestovali zo sadenice, prípadne zo štepu už rodiacej rastliny.

Použitie avokáda

Avokádo sa výborne hodí do šalátov, či už ovocných alebo zeleninových. Ak sa snažíte vyhnúť nasýteným tukom z margarínov, nahraďte ich vo vašej obľúbenej nátierke avokádom. Z avokáda sa dá pripraviť aj chutná príloha k cestovinám. Ak ho plánujete tepelne spracovávať, najlepšie je ho vôbec nevariť, prinajmenšom ho čo najkratšie tepelne upravovať.

Mohlo by vás zaujímať: Goji (Kustovnica čínska)

Ilustračný obrázok: Fotolia.com

Prečitajte si viac: Karambola (Čínska hviezda)



Diskusia k článku Avokádo

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Avokádo