Zázvor alebo ďumbier patrí k najpopulárnejším koreninám dnešnej doby. V Európe sa zázvor používal už v stredoveku. Prvé zmienky o zázvore sú zapísané v prameňoch čínskej prírodnej medicíny pred 2 000 rokmi. Zázvor možno použiť čerstvý alebo ako sušený prášok.
Zázvor a jeho charakteristika
Zázvor je trvalá rastlina a veľmi dobre sa mu darí v tropických oblastiach Ázie a dokonca aj na Jamajke. Zo zázvoru sa využíva koreň rastliny, ktorý môže dorastať do dĺžky až 1 m. Listy zázvoru sú dlhé a úzke s bielymi či žltými kvetmi.
Čítajte: Škorica
Účinky zázvoru
- upokojuje žalúdok
- vhodný prírodný prostriedok proti žalúdočným problémom počas cestovania
- bohatý zdroj vitamínov A a B
- pomáha pri rannej nevoľnosti
- pomáha pri kolikách a nadúvaní
- výborný pri bolestiach hrdla
- zlepšuje chuť do jedla
Využitie zázvoru v kuchyni
Čerstvým alebo práškovým zázvorom možno dochutiť množstvo jedál. Výborný je na dochutenie mäsa a iných slaných jedál. Na Západe zo zázvoru vyrába zázvorové pivo alebo sa dochucujú sladké jedlá. Zázvor je však veľmi obľúbený pri príprave čajov počas zimných mesiacov, kedy si potrebujeme posilniť organizmus alebo zbaviť sa nepríjemnej nádchy a prechladnutia.
Zázvorový čaj
1/2 ČL zázvoru
1 ČL medu
250 ml vriacej vody
Nastrúhaný zázvor zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať. Keď čaj vychladne, pridajte med. Ak chcete, pri príprave čaju môžete použiť aj svoje obľúbené bylinky.
Mohlo by vás zaujímať: Šafran
Ilustračné foto: 123rf.com
Diskusia k článku Zázvor (Ďumbier, Zingiber officinale)
Powered by Facebook Comments