Zázvor (Ďumbier, Zingiber officinale)

16 augusta, 2013 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  4012
zázvor, ďumbier

Zázvor alebo ďumbier patrí k najpopulárnejším koreninám dnešnej doby. V Európe sa zázvor používal už v stredoveku. Prvé zmienky o zázvore sú zapísané v prameňoch čínskej prírodnej medicíny pred 2 000 rokmi. Zázvor možno použiť čerstvý alebo ako sušený prášok.

Zázvor a jeho charakteristika

Zázvor je trvalá rastlina a veľmi dobre sa mu darí v tropických oblastiach Ázie a dokonca aj na Jamajke. Zo zázvoru sa využíva koreň rastliny, ktorý môže dorastať do dĺžky až 1 m. Listy zázvoru sú dlhé a úzke s bielymi či žltými kvetmi.

Čítajte: Škorica

Účinky zázvoru

  • upokojuje žalúdok
  • vhodný prírodný prostriedok proti žalúdočným problémom počas cestovania
  • bohatý zdroj vitamínov A a B
  • pomáha pri rannej nevoľnosti
  • pomáha pri kolikách a nadúvaní
  • výborný pri bolestiach hrdla
  • zlepšuje chuť do jedla

Využitie zázvoru v kuchyni

Čerstvým alebo práškovým zázvorom možno dochutiť množstvo jedál. Výborný je na dochutenie mäsa a iných slaných jedál. Na Západe zo zázvoru vyrába zázvorové pivo alebo sa dochucujú sladké jedlá. Zázvor je však veľmi obľúbený pri príprave čajov počas zimných mesiacov, kedy si potrebujeme posilniť organizmus alebo zbaviť sa nepríjemnej nádchy a prechladnutia.

Zázvorový čaj

1/2 ČL zázvoru

1 ČL medu

250 ml vriacej vody

Nastrúhaný zázvor zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať. Keď čaj vychladne, pridajte med. Ak chcete, pri príprave čaju môžete použiť aj svoje obľúbené bylinky.

Mohlo by vás zaujímať: Šafran

Ilustračné foto: 123rf.com

Prečitajte si viac: Kurkuma (Curcuma longa)



Diskusia k článku Zázvor (Ďumbier, Zingiber officinale)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Zázvor (Ďumbier, Zingiber officinale)