Vôňovec citrónový
Vôňovec citrónový možno považovať v našich zemepisných šírkach za pomerne nové korenie, možno ho však zakúpiť vo viacerých supermarketoch. V obchodoch so špeciálnou výživou ho dostať zakúpiť buď v čerstvej alebo v sušenej forme. Niekedy sa vôňovec označuje aj indonézskym menom sereh. Jeho výrazná citrónová aróma a chuť je výborná pri príprave pokrmov s karí. Obľúbenou súčasťou jedál je v malajziskej, thajskej či indonézskej kuchyni.
Charakteristika vôňovca citrónového
Citrónová tráva je pôvodom z juhovýchodnej Ázie, je to trváca rastlina, ktorá môže narásť až do výšky 2 metrov. Citrónovec má dlhé, tenké listy, ktoré po rozdrvení veľmi intenzívne voňajú. Kvety sú zelené s červeným nádychom. Vôňovec citrónový možno pestovať aj doma, najlepšie sa mu však darí v skleníkoch.
Čítajte: Vanilka
Účinky vôňovca citrónového
- u malých detí sa využíva na zlepšenie trávenia
- má insekticídne účinky, vonkajšie užívanie je vhodné proti všiam, svrabu a trichofýcii
- pomáha pri plesňových ochoreniach nôh
- zmierňuje horúčkovité stavy
Využitie vôňovca citrónového v kuchyni
Stonky a listy citrónovej trávy môžete posekať a použiť ich rovnako pri príprave jedál, ako cibuľu. Môžete ich pridať k mäsovým pokrmom alebo pri príprave jedál s karí. Jemne nasekané listy citrónovej trávy môžete použiť tesne pred dokončením na dochutenie jedál.
Sereh, prášok podobný koreniu karí, obsahuje usušené listy kôrovca. Toto korenie sa využíva pri príprave mäsa a rýb v juhovýchodoázijskej kuchyni.
Jemne nasekané listy citrónovej trávy sú vhodné aj na ozdobovanie chladených nápojov.
Usušené listy citrónovej trávy sú vhodné aj pri príprave čajov. Usušené listy zalejte vriacou vodou, nechajte ich pár minút lúhovať, zlejte a čaj vypite.
Mohlo by vás zaujímať: Čili papričky
Ilustračné foto: 123rf.com
Diskusia k článku Vôňovec citrónový (Citrónová tráva, Cymbopogon citratus)
Powered by Facebook Comments