Sladké drievko (Glycyrrhiza glabra)

16 septembra, 2013 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  6603
drievko so sladkou chuťou

Sladké drievko

Sladké drievko patrí medzi koreniny, na ktoré sa v dnešnej dobe zabúda. Je päťdesiatkrát sladšie ako repný cukor, vďaka čomu ho v minulosti používali ako kuchynské sladidlo. Dnes sa už zväčša považuje za burinu. Pestuje sa v Taliansku a na východ až po Čínu.

Charakteristika sladkého drievka

Zo sladkého drievka sa využívajú korene, kde sa sústreďuje jeho svojrázna chuť. Korenie sa zbierajú, následne sa varia a filtrujú, takže sa z nich extrahuje šťava. Vychladnutá šťava zhustne a je lepkavá. Zo šťavy sladkého drievka sa vyrábajú čierne cukríky, známe pod názvom pelendrek.

Čítajte: Vôňovec citrónový

Účinky sladkého drievka

  • žuvanie koreňa pomáha pri zápaloch hrdla
  • zmierňuje príznaky prechladnutia
  • zmierňuje kŕče a zápaly
  • pomáha vylučovať hlieny z pľúc, prečisťuje priedušky
  • jemné a prirodzené preháňadlo
  • pomáha pri pálení záhy
  • pomáha pri problémoch s trávením
  • pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • pridáva sa do liekov proti kašľu

Využitie sladkého drievka v kuchyni

Sladké drievko sa pridáva do fajkového tabaku, zvýrazňuje chuť piva či likérov. Najčastejšie sa s ním možno stretnúť v cukrovinkách, kedy si ho môžete kúpiť pod názvom pelendrek alebo ako čerstvý rizóm (podzemok tejto rastliny). Ak by ste chceli, môžete si túto koreninu pestovať aj sami.

Mohlo by vás zaujímať: Vanilka

Ilustračné foto: 123rf.com





Diskusia k článku Sladké drievko (Glycyrrhiza glabra)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Sladké drievko (Glycyrrhiza glabra)