Sladké drievko
Sladké drievko patrí medzi koreniny, na ktoré sa v dnešnej dobe zabúda. Je päťdesiatkrát sladšie ako repný cukor, vďaka čomu ho v minulosti používali ako kuchynské sladidlo. Dnes sa už zväčša považuje za burinu. Pestuje sa v Taliansku a na východ až po Čínu.
Charakteristika sladkého drievka
Zo sladkého drievka sa využívajú korene, kde sa sústreďuje jeho svojrázna chuť. Korenie sa zbierajú, následne sa varia a filtrujú, takže sa z nich extrahuje šťava. Vychladnutá šťava zhustne a je lepkavá. Zo šťavy sladkého drievka sa vyrábajú čierne cukríky, známe pod názvom pelendrek.
Čítajte: Vôňovec citrónový
Účinky sladkého drievka
- žuvanie koreňa pomáha pri zápaloch hrdla
- zmierňuje príznaky prechladnutia
- zmierňuje kŕče a zápaly
- pomáha vylučovať hlieny z pľúc, prečisťuje priedušky
- jemné a prirodzené preháňadlo
- pomáha pri pálení záhy
- pomáha pri problémoch s trávením
- pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi
- pridáva sa do liekov proti kašľu
Využitie sladkého drievka v kuchyni
Sladké drievko sa pridáva do fajkového tabaku, zvýrazňuje chuť piva či likérov. Najčastejšie sa s ním možno stretnúť v cukrovinkách, kedy si ho môžete kúpiť pod názvom pelendrek alebo ako čerstvý rizóm (podzemok tejto rastliny). Ak by ste chceli, môžete si túto koreninu pestovať aj sami.
Mohlo by vás zaujímať: Vanilka
Ilustračné foto: 123rf.com
Diskusia k článku Sladké drievko (Glycyrrhiza glabra)
Powered by Facebook Comments