Sezam
Kedysi sa verilo, že sezam má magické účinky a moc. V Egypte sa zaznamenalo jeho používanie už pred 5 000 rokmi, v Indii ho používali už okolo roku 1 600 pred Kr. Alibabov výrok „Sezam, otvor sa!“ pravdepodobne súvisí s vlastnosťou sezamových strukov, ktoré sa dokážu prudko otvárať.
Sezam by nemal chýbať v žiadnej kuchyni. Využitie sezamu v kuchyni je všestranné vo forme semien ale aj oleja, ktorý sezamové semená obsahujú.
Sezamový olej používajú ženy v stredozemnej oblasti na hydratáciu pokožky. Olej sa dá použiť aj na opaľovanie, pretože dobre vychytáva ultrafialové lúče a je aj odolný proti vode.
Charakteristika sezamu
Sezam pôvodne rástol v Afrike, Číne, Indonézii a v Indii. Jeho pestovanie si vyžaduje horúce podnebie a piesočnatú pôdu. Sezam je jednoročná rastlina, má biele trúbkovité kvety, ktoré sa po dozretí zmenia na približne 2,5 cm kapsule, v ktorých sú uložené semená. Pri dozrievaní sa tieto kapsule prudko otvárajú.
Čítajte: Zázvor
Účinky sezamu
Sezamové semená sa využívajú pri liečbe rôznych problémov. Sezamové semená majú vynikajúce účinky proti vypadávaniu vlasov, bolestiach hlavy, závratoch, dyzentérii, osteoporóze a vriedkoch. Sezamové semená sú účinné ako mierne a jemné preháňadlo. Semená sú taktiež kaloricky veľmi výdatné a sú vhodné pri rekonvalescencii.
Využitie sezamu v kuchyni
Sezamové semená majú v kuchyni široké uplatnenie. Možno s nimi dochutiť akýkoľvek pokrm. Sezamovými semenami možno posypať koláče alebo chlieb. Opražené sezamové semená sú chutné v syrových omáčkach alebo zeleninových jedlách. Z rozomletých semien sa vyrába hustá pasta tahina, ktorá sa využíva v tradičnej gréckej kuchyni. Zo semien sa taktiež pripravuje chalva – sladká pochúťka, ktorá sa na Strednom východe konzumuje so silnou kávou. Semená sú dobrou alternatívou pre tých, ktorí sú alergickí na orechy. Taktiež sú významnou surovinou pri výrobe mydiel a rastlinných tukov. Sezamový olej možno použiť pri príprave teplých ale aj studených pokrmov.
Mohlo by vás zaujímať: Čili papričky
Diskusia k článku Sezam (Sesamum indicum)
Powered by Facebook Comments