Šafran
V minulosti bol šafran cennejší než zlato. V dnešnej dobe sa však pýši prívlastkom "najdrahšie korenie na svete". Štíhle, svetlé blizny šafranu sa zbierajú ručne a vďaka tomu má aj takú vysokú cenu. Ale ak ním chcete dochutiť svoje jedlo, budete ho potrebovať veľmi málo. Šafran dodáva jedlám mierne horkú chuť a typické šafranové sfarbenie.
Charakteristika šafranu
Šafran má pôvod v Turecku, kde sa pestuje aj v dnešnej dobe. Šafranové korenie sa pripravuje usušením blizien kvetov tejto rastliny, ktoré sa ručne zbierajú. Šafran sa pestuje aj v iných krajinách a hovorí sa, že najlepší šafran je z Valencie (Španielsko). Šafran je veľmi drahý. Na 1 gram šafranového korenia treba nazbierať veľké množstvo blizien (niekedy až 500 kusov).
Šafran možno kúpiť ako vlákna blizien alebo ako prášok. Lepšie je kupovať vlákna šafranu, nakoľko môžu predávať kurkumu alebo požlt farbiarsky ako šafran. Pri výbere šafranu sa však nemožno zmiasť, pokiaľ sa budete riadiť jeho farbou a chuťou.
Čítajte: Klinčeky
Účinky šafranu
- urýchľuje začiatok menštruácie
- odstraňuje únavu a ospalosť
- má upokojujúce účinky
- používa sa na farbenie plátna, malé množstvo šafranu zafarbí plátno do svetlozlatej farby
Využitie šafranu v kuchyni
Šafran možno použiť v kuchyni na dochutenie a prifarbenie jedál. Šafran je základnou ingredienciou jedál paella, milánske rizoto, bouillabaisse alebo šafranový koláč. Možno ho použiť na dochutenie ryže, omáčok či pri príprave rýb a mäkkýšov. Nezabudnite však, že šafranu treba pri príprave pokrmov naozaj málo, nakoľko má silné farbiace a dochucovacie vlastnosti.
Mohlo by vás zaujímať: Škorica
Ilustračné foto: 123rf.com
Diskusia k článku Šafran (Crocus sativus)
Powered by Facebook Comments