Plody rascovca, ktoré nápadne pripomínajú rascu, pochádzajú z blízkeho východu. Rascovec však využívali aj starí Rimania, ktorí s ním dochucovali mnoho jedál. Najväčšej popularite sa táto korenina teší v celosvetovo známych kuchyniach ako sú grécka, turecká či arabská.
Charakteristika rascovca
Pre svoj rast potrebuje rascovec dostatočne úrodnú a odvodňovanú pôdu s dostatkom slnečného žiarenia. Rascovec je približne 60 cm vysoká rastlina s kvietkami bielej alebo ružovej farby. Plody, ktoré sa využívajú celé alebo mleté a to ešte pred ich dozretím.
Rascovec a jeho účinky
Konzumácia rascovca pozitívne vplýva pri miernych poruchách trávenia a povzbudzuje telo k chuti do jedla. O rascovci sa dokonca tvrdí, že dokáže uľaviť migréne spôsobenej pokazeným žalúdkom.
Využitie rascovca v kuchyni
Rascovec má v kuchyni mnoho využití. Je prísadou mnohých jedál, dokonca sa používa pri výrobe kuskusu. Je ním možné ochutiť aj syry, mäso, ale aj rôzne prílohy. Z rascovca je možné pripraviť aj nápoj, ktorý podporuje trávenie. Jeho skladovanie je však náročné, najmä pokiaľ je v zomletej podobe, preto je vhodné odberať ho v menších množstvách.
Diskusia k článku Rascovec (Cuminum cyminum)
Powered by Facebook Comments