Pestovanie požltu je zakorenené v ďalekej histórii. Požlt farbiarsky poznali už Egypťania okolo roku 3500 p.n.l. Táto bylinka je často zamieňaná so šafranom, hoci nemá rovnaké vlastnosti. Požlt má rôznorodé využitie či už v medicíne alebo v kuchyni. Korenie vyrobené z požltu má schopnosť zafarbiť potraviny, ale chuť im nedodáva.
Charakteristika požltu farbiarskeho
Oranžovožlté kvety tejto jednoročnej byliny majú viacero využití. Jedným z nich je aj príprava čaju. Široké využitie majú taktiež semená požltu z ktorých sa získava olej či korenie.
Požlt farbiarsky a jeho účinky
Z kvetov požltu sa vyrába masť, ktorá pomáha pri liečbe zápalu pokožky a urýchľuje vstrebávanie modrín. Čaj z okvetných listov požltu dokáže znížiť horúčku, napomáhať pri problémoch s menopauzou či menštruáciou a je účinným preháňadlom. Pitie požltového čaju sa však neodporúča tehotným ženám.
Využitie požltu v kuchyni
Požlt farbiarsky sa často využíva vďaka svojej schopnosti nahradiť v kuchyni šafrán. Vyrába sa z neho aj požltový olej, ktorý je vďaka nízkemu obsahu cholesterolu vhodnou voľbou pri diéte.
Diskusia k článku Požlt farbiarsky (Carthamus tinctorius)
Powered by Facebook Comments