Nové korenie poznáme v Európe od čias Krištofa Kolumba, ktorý ho údajne na toto územie priviezol prvýkrát z Jamajky, kde sa dodnes pestuje na tzv. pimentových chodníkoch. Dnes už toto korenie poznajú ľudia na celom svete a stalo sa súčasťou takmer každej kuchyne. Latinský názov nového korenia “pimento” v preklade znamená korenie, v stredoveku sa ale týmto slovom označoval akýkoľvek druh korenia.
Charakteristika nového korenia
Drobné tmavé guľôčky, ktoré sa bežne využívajú pri príprave rôznych jedál, sú plodmi stromov s malými bielymi kvietkami. Tieto stromy rastú v Severnej a Južnej Amerike a dorastajú do výšky viac ako 15 m. Plody sa zbierajú ešte pred ich dozretím a následne sa sušia priamo na slnku, kým ich farba nezíska červenkastohnedý nádych.
Nové korenie a jeho účinky
V medicíne sa z nového korenia nevyužívajú len plody. Z listov možno pripraviť špeciálne liečivo, z malých bielych kvietkov čaj az plodov možno dokonca vyrobiť olej, ktorý pozitívne účinkuje pri poruchách trávenia a vplýva aj na nervovú sústavu. Nové korenie je možné pridať taktiež do kúpeľa. Okrem peknej vône má takto antiseptické a anestetické účinky.
Využitie nového korenia v kuchyni
Nové korenie je možné kúpiť v celku v podobe malých guľôčok a melie sa len podľa potreby. Pridať je ho možné prakticky do akéhokoľvek jedla, či už na dochutenie alebo dosiahnutie štipľavej chuti. Je možné pridať ho do koláčov a pudingov, ale ochutiť nim môžete aj mäso či ryby.
Diskusia k článku Nové korenie (Pimento officinalis)
Powered by Facebook Comments