Myrta je vždyzelená rastlinka, ktorá sa už oddávna považuje za symbol lásky. Viaže sa k nej niekoľko povestí. Jej názov sa viaže k príbehu o obľúbenej Venušinej kňažke Myrrhe, ktorú premenila na zelený krík, aby ju uchránila pred dotieravým obdivovateľom. Ďalšou povesťou je, že vetvičku myrty daroval aj Adam Eve na vyjadrenie svojej lásky. Veniec z myrty mala na hlave aj krásna Afrodita, keď jej Paris odovzdával zlaté jablko. Takýto veniec aj dodnes vídame na hlavách neviest. Už v Ríme myrtu sadili okolo Afroditiných chrámov, neskôr sa často vysádzala okolo kostolov.
Charakteristika myrty
Myrta je krík, ktorý je stále zelený a môže dosahovať výšku až 5 m. Pestuje sa už celé stáročia po celom svete, ale jej prirodzené prostredie nie je známe. Kvitne krémovými kvietkami, ktoré dozrievajú na plody modročiernej farby. Jej aromatické listy sú lesklé a rovnako ako aj plody sa využívajú v sušenom alebo čerstvom stave.
Myrta a jej účinky
Myrta sa pokladá za veľmi účinnú rastlinu používanú pri infekciách hrudníka. Využíva sa aj pri problémoch s nadúvaním a napomáha pri vykašliavaní hlienov. Z myrty sa vyrába olej, ktorý dokáže liečiť akné. Obklad z listov myrty zmierňuje krvné podliatiny a hemeroidy. Myrta pozitívne vplýva aj na kožu napríklad pri psoriáze či sinusitíde.
Využitie myrty v kuchyni
Myrta má sladkú i štipľavú chuť, hodí sa k divine a restovanému mäsu. Jej halúzky a listy je možné grilovať s mäsom, ktorému dodajú korenistú chuť. V čerstvom stave sa pridávajú do plnky pri príprave lovných vtákov. Sušené je možné ich využiť ako ochucovadlo pokrmov z mäsa. Plody možno sušiť a pomlieť a taktiež využiť ako ochucovadlo do pikantných jedál.
Diskusia k článku Myrta (Myrtus communis)
Powered by Facebook Comments