Muškátový orech
Muškátový orech je semeno stromu muškátovníka. Veľkosť muškátového orechu je okolo 1,5 cm a je veľmi tvrdý. Práve preto sa používa v nastrúhanom stave, nie vcelku. Muškátový orech sa využíva na ochutenie sladkých múčnikov alebo pri príprave horúcich ostrých nápojov.
Charakteristika muškátového orecha
Pestovanie muškátovníka je veľmi náročné. Rastú len v horúcich tropických oblastiach. Z muškátovníka sa využívajú nielen orechy, ale kvety. Z poškodených alebo z malých muškátových orechov sa extrahuje olej, ktorý sa využíva v kozmetickom priemysle.
Muškátový orech obsahuje myricistín – halucinogénnu a jedovatú látku. Treba si dávať pozor na ich nadmerné použitie, nakoľko 2 veľké muškátové orechy môžu usmrtiť človeka.
Čítajte: Kurkuma
Účinky muškátového orecha
- v Indii sa používa pri bolestiach hlavy, nespavosti a neschopnosti udržať moč
- v malých dávkach zastavuje dávenie, účinkuje proti plynatosti a nadúvaniu
Využitie muškátového orecha v kuchyni
Muškátový orech sa používa na dochutenie kompótov (hruškový, jablkový), koláčov, múčnikov, pudingov, zmrzlín, či horúcich nápojov, ako je napríklad varené víno.
Mohlo by vás zaujímať: Škorica
Ilustračné foto: 123rf.com
Diskusia k článku Muškátový orech (Myristica fragrans)
Powered by Facebook Comments