Muškátový orech (Myristica fragrans)

1 septembra, 2013 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  5376
muškátový oriešok

Muškátový orech

Muškátový orech je semeno stromu muškátovníka. Veľkosť muškátového orechu je okolo 1,5 cm a je veľmi tvrdý. Práve preto sa používa v nastrúhanom stave, nie vcelku. Muškátový orech sa využíva na ochutenie sladkých múčnikov alebo pri príprave horúcich ostrých nápojov.

Charakteristika muškátového orecha

Pestovanie muškátovníka je veľmi náročné. Rastú len v horúcich tropických oblastiach. Z muškátovníka sa využívajú nielen orechy, ale kvety. Z poškodených alebo z malých muškátových orechov sa extrahuje olej, ktorý sa využíva v kozmetickom priemysle.

Muškátový orech obsahuje myricistín – halucinogénnu a jedovatú látku. Treba si dávať pozor na ich nadmerné použitie, nakoľko 2 veľké muškátové orechy môžu usmrtiť človeka.

Čítajte: Kurkuma

Účinky muškátového orecha

  • v Indii sa používa pri bolestiach hlavy, nespavosti a neschopnosti udržať moč
  • v malých dávkach zastavuje dávenie, účinkuje proti plynatosti a nadúvaniu

Využitie muškátového orecha v kuchyni

Muškátový orech sa používa na dochutenie kompótov (hruškový, jablkový), koláčov, múčnikov, pudingov, zmrzlín, či horúcich nápojov, ako je napríklad varené víno.

Mohlo by vás zaujímať: Škorica

Ilustračné foto: 123rf.com





Diskusia k článku Muškátový orech (Myristica fragrans)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Muškátový orech (Myristica fragrans)