Muškátový kvet (Myristica fragrans)

7 novembra, 2014 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  1139

Muškátový kvet

Muškátový kvet je korenina, ktorá sa získava zo semien muškátového orecha muškátovníka pravého, oddelením vlákna, ktoré ho pokrýva. Je to sieťová šupka hnedožltej farby, z ktorej sa sušením stane krehký obal. Chuť muškátového kvetu je jemnejšia než chuť muškátového orechu, v minulosti bol muškátový kvet dokonca považovaný za vzácnejší. Aj keď obe koreniny pochádzajú z toho istého stromu – muškátovníka, líšia sa od seba. Muškátovník má pôvod v Moulukke v Indonézii. Muškátový kvet sa pestuje v Indonézii, západnej Indii, Brazílii a na Madagaskare.

Charakteristika muškátového kvetu

Sušený muškátový kvet má pomerne prenikavú, výraznú a osviežujúcu chuť a vôňu, aj preto je potrebné ho skladovať osobitne, aby nenapáchli iné koreniny. Chuť tohoto korenia je štipľava, horkastá a veľmi aromatická. 

Účinky muškátového kvetu

Muškátový kvet je vhodné užívať pri tráviacich ťažkostiach. Pozitívne vplýva pri dyzentéri či hnačke. Tvrdí sa, že v malom množstve muškátový kvet napomáha pri liečbe reumatizmu a upokojuje nervy.

Využitie muškatového kvetu v kuchyni

Silnú aromatickú a štipľavú chuť muškátového kvetu využívajú najmä v Európe. Hodí sa k jedlám z rýb a to najmä k pečenej rybe a hovädziemu mäsu. Často sa pridáva do bešamelových omáčok, cibuľových omáčok, gulášu či mäsa so zeleninou. Pokrmy ním však treba ochucovať tesne pred podávaním.

Prečitajte si viac: Ročná paprika (Capsicum anuum)




Diskusia k článku Muškátový kvet (Myristica fragrans)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Muškátový kvet (Myristica fragrans)