Mak siaty
Mak siaty sa používa v kuchyni už od čias Sumerov – približne 4000 rokov pred Kr. Mak má drobné modročierne semená. Pestuje sa v mnohých krajinách sveta nielen ako kuchynské korenie ale aj pre jeho účinky – výraba sa z neho morfín a kodeín.
Starogréckym atlétom sa mak podával s medom, aby im dodali potrebnú energiu pred olympijskými hrami.
Charakteristika maku siateho
Mak siaty rastie divo na Strednom východe. Do Číny ho priviezli ešte pred tisíc rokmi. Jeho schopnosť utišovať bolesť poznali už starovekí Gréci, Egypťania, Indovia a obyvatelia Stredného východu. Z čerstvých nezrelých makovíc sa získava ópium. Semená maku siateho ópium neobsahujú. Rastlina maku dorastá do výšky jedného metra. V Európe divo rastie mak vlčí, ktorý má červené kvety.
Čítajte: Sladké drievko
Účinky maku siateho
Semená maku siateho sa používajú pri liečení problémov s obličkami a močovým mechúrom – pyelitídy a cystitídy.
V niektorých krajinách je pestovanie maku siateho zakázané. Všetky časti maku siateho sú jedovaté, okrem semien. Semená maku siateho by nemali konzumovať ľudia trpiaci na sennú nádchu alebo iný druh alergie.
Využitie maku siateho v kuchyni
Semená maku sa používajú na ochucovanie koláčov, náplní do závinov a múčnikov. V Indii pestujú mak so žltými semenami, nazývajú ho chas chas a ochucujú ním mäsité pokrmy. Makom možno posypať čerstvo upečený chlieb alebo sa z neho môže pripraviť náplň do makovníka.
Mohlo by vás zaujímať: Vanilka
Diskusia k článku Mak siaty (Papaver somniferum)
Powered by Facebook Comments