Listy karí (Murraya koenigii)

9 mája, 2015 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  2163
diety-a-chudnutie-listy-kari

Rastlina, ktorej listy zosilňujú chuť jedál sa pestuje v celej Ázii, kde je využívaná prevažne čerstvá. Sušenie týchto listov ich totiž pripravuje o ich aromatickú chuť. V Západných krajinách, kde sa tieto listy dovážajú prevažne sušené, je to veľkou nevýhodou. Práve preto sa na Západe využíva zvaná Helichrysum angustifolium, ktorá je schopná listy karí verne nahradiť. Využíva sa však nie len pri varení, ale aj ako ozdoba kytíc pri aranžovaní kvetov.

Charakteristika listov karí

Listom karí sa najlepšie darí v tropickom pásme, kde rastie v podobe neveľkého stromu. Pri pestovaní treba dbať na to, aby mal strom s listami karí dostatok slnečného svetla a odvodňovanú pôdu.

Účinky listov karí

Listy karí v medicíne veľa uplatnenia nenachádzajú. Je možné z nich pripraviť odvar, ktorý dokáže uľaviť pri zápche. Kôra stromu, na ktorom rastú listy karí, pomáha pri problémoch s trávením.

Využitie listov karí v kuchyni

Listy karí sa využívajú najmä pri varení korenistých jedál, kde ich je ale potrebné pridávať v čerstvom stave. Svojím vzhľadom nápadne pripomínajú listy bobkového korenia. Listy dodávajú jedinečnú chuť a arómu prášku karí, ktorý môžeme nájsť v obchodoch špecializovaných na indické jedlá. Listy karí svojou chuťou výborne doplňujú dusenú zeleninu, ale je možné s nimi dochutiť aj ryžu, polievky a mäso. Je však dôležité, aby sa listy z jedla pred servírovaním odstránili.





Diskusia k článku Listy karí (Murraya koenigii)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Listy karí (Murraya koenigii)