Kurkuma (Curcuma longa)

16 augusta, 2013 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  2978
korenina kurkuma

Kurkuma je príbuznou ďumbiera (korenie sa získava z oranžových koreňov). Korene kurkumy sa varia, sušia, lúpu a nakoniec melú na svetložltý prášok. Kurkuma sa používa na dochucovanie jedál s karí, farbí sa ňou maslo, horčica, syry, nápoje a nakladaná zelenina.

Kurkuma a jej charakteristika

Kurkuma pochádza z Indie, dnes sa však pestuje po celom svete, najmä v Číne, Peru a na Jáve. India každým rokom vyprodukuje 12 000 ton kurkumy (väčšina sa vyváža). Kurkuma narastá do výšku 50 cm, má široké a veľké listy a kvitne žltými kvetmi. Kurkumu v obchodoch dostanete vo forme prášku. Kupovať však vždy treba len malé množstvá, nakoľko kurkuma veľmi rýchlo stráca chuť.

Čitajte: Zázvor

Účinky kurkumy

  • pomáha pri liečbe tráviacich ťažkostí a kožných problémov
  • zmierňuje menštruačné problémy
  • pomáha pri zlej cirkulácii krvi
  • má protizápalové a antiseptické vlastnosti
  • stimuluje tráviacu a dýchaciu sústavu
  • v indickej prírodnej medicíne ju používajú pri liečbe žltačky, nádoroch maternice a chorobách pečene
  • vo forme masti ňou možno potierať rany a ochorenia nazývaného trichofýcia (prašivina)

Využitie kurkumy v kuchyni

Kurkuma je jednou z hlavných prísad korenia karí. Možno ju použiť pri príprave ryže, kedy sa počas varenia pridá do ryže, aby jej dodala jemné žltkasté sfarbenie. Kurkuma sa taktiež používa pri výrobe worcesterskej omáčky a horčicového doplnku piccalilli. Kurkumu môžete pridávať do mäsového soté alebo všade tam, kde chcete mať žltkastý nádych jedál.

Mohlo by vás zaujímať: Škorica

Ilustračné foto: 123rf.com

Prečitajte si viac: Škorica (Cinnamomum zeylanicum)



Diskusia k článku Kurkuma (Curcuma longa)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Kurkuma (Curcuma longa)