Kubéba (Piper cubeba)

9 mája, 2015 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  3858
diety-a-chudnutie-kubeba-korenie

Toto menej známe korenie rastie ako plod popínavej rastliny. Ako korenina sa plody zbierajú ešte nezrelé v usušenom stave. Pred uschnutím získajú kožovitý vráskavý vzhľad. Niektoré plody obsahujú malé jadierko, niektoré sú však úplne duté a prázdne. Kubéba je nezvyčajné korenie, ktoré je veľmi štipľavé a v porovnaní s čiernym korením aj aromatickejšie.

Charakteristika kubéby

Pre dobrý rast potrebuje rastlina mastnú a ílovitú pôdu s dostatkom tieňa. Plody, ktoré sa ešte nezrelé sušia majú malé chvostíky. Využívajú sa zomleté v podobe práškov, tinktúr či tekutých extraktov. Je možné z nich destilovať aj prírodný olej a balzam.

Kubéba a jej účinky

Kubéba má isté hrejivé účinky o ktorých sa tvrdí, že môžu uľaviť pri kašli a bronchitíde. Využíva sa aj pri liečbe zápalov prínosových dutín a zápalov hrdla. Ako antiseptikum bola kubéba v Indonézii často používaná pri liečbe kvapavky. Nemožno však dokázať či kubéba bola schopná pri obdobných problémoch pomáhať. Z kubéby je možné urobiť olej, ktorý sa pridáva do tabaku a tak vraj zmierňuje sennú nádchu, astmu a zápal hltana. Kubébový odvar pomáha napraviť pokazený žalúdok.

Využitie kubéby v kuchyni

Kubéba sa využíva najmä v indonézskej kuchyni, kde je veľmi populárnou koreninou a to vďaka svojej prenikavej štipľavej chuti. Pridávajú ju do ryže, pokrmov pripravených s karí či k rybám. Chuť kubéby trochu pripomína nové korenie, ktoré v kuchyni dokonca môže nahradiť. Pri dávkovaní kubéby však treba byť mimoriadne opatrný, pretože veľké množstvo zmení chuť pokrmu na horkú.





Diskusia k článku Kubéba (Piper cubeba)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Kubéba (Piper cubeba)