Koriander
Koriander rozhodne nie je žiadnou novinkou. Korienky tejto rastliny siahajú až do ďalekej minulosti. Už v starovekom Egypte poznali liečivé účinky tejto jednoročnej bylinky. Nebol neznámy ani Židom a Číňania údajne dokonca verili, že konzumáciou semien koriandra môžu získať nesmrteľnosť. Dnes je celosvetovo rozšírenou rastlinou, ktorá sa vo veľkej miere využíva nie len v medicíne, ale aj v kuchyni či kozmetike.
Charakteristika koriandra
Koriander je možné vypestovať si aj doma, v akejkoľvek suchšej pôde. Je však náročný na svetlo a slnko. Jeho výška môže v ideálnych podmienkach presahovať 60 cm. Zaujímavé sú jeho zapáchajúce listy, ktoré sú vo vrchnej časti rastliny odlišné od tých prízemných. Koriander kvitne v letných mesiacoch bielo-ružovými kvietkami.
Účinky koriandra
Koriander má v medicíne mnoho využití. Jeho semená priaznivo vplývajú na zažívacie problémy a v niektorých prípadoch dokážu zmierniť kŕče v žalúdku. Listy sa využívajú pri nezávažných problémoch s trávením. Koriander má pozitívny vplyv na žalúdok a môže zvyšovať aj chuť do jedla. Má taktiež pozitívne účinky na unavené oči a napomáha zmierniť menštruačné kŕče. V Indii sa pri zažívacích ťažkostiach odporúča zjesť 2 lyžice koriandrovej vňate. Taktiež jedlo preventívne posypávajú posekanými listami koriandra.
Koriander a kozmetika
Zo semien koriandra, sa pre ich vôňu, získava parfum. So zmesou alkoholu, pomarančovej vody a medu dokážu vytvoriť dokonca vodu po holení.
Využitie koriandra v kuchyni
V kuchyni sa využívajú nie len semená ale aj samotné listy koriandra. Tie sa pre svoju chuť pridávajú do pikantných jedál ako ochucovadlo v ázijských krajinách. Koreň sa varený s cesnakom využíval najmä v Thajsku. Semená sladkokyslej chuti sa v celosti využívajú takmer po celom svete pri pečení či príprave rýb. Drvenými sa ochucuje pečené mäso, pridávajú sa do jedál s kari a do rôznych omáčok.
Koriandrová omáčka na grilované ryby
Ingrediencie: 1 kávová lyžička čili omáčky (alebo ostrého kečupu), 3 polievkové lyžice vývaru, 1 polievková lyžica sójovej omáčky, 2 polievkové lyžice najemno posekaných koriandrových listov, 2 polievkové lyžice nakrájaných čerstvých listov bazalky, 3 polievkové lyžice bieleho jogurtu, 2 polievkové lyžice kyslej smotany
Postup: Všetky ingrediencie vložte do mixéra a zmixujte ich na hladkú zmes. Zmes sa používa k pečeným rybám. Na dochutenie môžete do koriandrovej omáčky pridať lyžičku postrúhaného kokosu.
Diskusia k článku Koriander (Coriandrum sativum)
Powered by Facebook Comments