Koriander (Coriandrum sativum)

21 júna, 2014 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  2045

Koriander

Koriander rozhodne nie je žiadnou novinkou. Korienky tejto rastliny siahajú až do ďalekej minulosti. Už v starovekom Egypte poznali liečivé účinky tejto jednoročnej bylinky. Nebol neznámy ani Židom a Číňania údajne dokonca verili, že konzumáciou semien koriandra môžu  získať nesmrteľnosť. Dnes je celosvetovo rozšírenou rastlinou, ktorá sa vo veľkej miere využíva nie len v medicíne, ale aj v kuchyni či kozmetike.

Charakteristika koriandra

Koriander je možné vypestovať si aj doma, v akejkoľvek suchšej pôde. Je však náročný na  svetlo a slnko. Jeho výška môže v ideálnych podmienkach presahovať 60 cm. Zaujímavé sú jeho zapáchajúce listy, ktoré sú vo vrchnej časti rastliny odlišné od tých prízemných. Koriander kvitne v letných mesiacoch bielo-ružovými kvietkami.

Účinky koriandra

Koriander má v medicíne mnoho využití. Jeho semená priaznivo vplývajú na zažívacie problémy a v niektorých prípadoch dokážu zmierniť kŕče v žalúdku. Listy sa využívajú pri nezávažných problémoch s trávením. Koriander má pozitívny vplyv na žalúdok a môže zvyšovať aj chuť do jedla. Má taktiež pozitívne účinky na unavené oči a napomáha zmierniť menštruačné kŕče. V Indii sa pri zažívacích ťažkostiach odporúča zjesť 2 lyžice koriandrovej vňate. Taktiež jedlo preventívne posypávajú posekanými listami koriandra.

Koriander a kozmetika

Zo semien koriandra, sa pre ich vôňu, získava parfum. So zmesou alkoholu, pomarančovej vody a medu dokážu vytvoriť dokonca vodu po holení.

Využitie koriandra v kuchyni

V kuchyni sa využívajú nie len semená ale aj samotné listy koriandra. Tie sa pre svoju chuť pridávajú do pikantných jedál ako ochucovadlo v ázijských krajinách. Koreň sa varený s cesnakom využíval najmä v Thajsku. Semená sladkokyslej chuti sa v celosti využívajú takmer po celom svete pri pečení či príprave rýb. Drvenými sa ochucuje pečené mäso, pridávajú sa do jedál s kari a do rôznych omáčok.

Koriandrová omáčka na grilované ryby

Ingrediencie: 1 kávová lyžička čili omáčky (alebo ostrého kečupu), 3 polievkové lyžice vývaru, 1 polievková lyžica sójovej omáčky, 2 polievkové lyžice najemno posekaných koriandrových listov, 2 polievkové lyžice nakrájaných čerstvých listov bazalky, 3 polievkové lyžice bieleho jogurtu, 2 polievkové lyžice kyslej smotany
Postup: Všetky ingrediencie vložte do mixéra a zmixujte ich na hladkú zmes. Zmes sa používa k pečeným rybám. Na dochutenie môžete do koriandrovej omáčky pridať lyžičku postrúhaného kokosu.

Prečitajte si viac: Čierne korenie (Piper nigrum)


Značky: koriandr


Diskusia k článku Koriander (Coriandrum sativum)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Koriander (Coriandrum sativum)