Kôpor (Anethum graveolens)

február 6, 2014 0 komentárov Zdieľať Zobrazení :  2823
korenie kopor

Kôpor

Anglický názov kôpru je dill, ktoré pochádza z nórskeho slova dilla, čo znamená upokojiť. A práve kôpor je známy svojim upokojujúcim účinkom na organizmus človeka, vďaka čomu má možno má pravé tento názov.

Kôprová voda sa využíva už stáročia pri kolikách a popudlivosti malých detí. V stredoveku sa verilo, že kôpor má ochranné schopnosti proti čarám a pripravoval sa z neho aj elixír lásky. Kôpor sa bežne pestuje na západnej pologuli a využívajú sa z neho listy a semená.

Charakteristika kôpru

Kôpor pochádza zo severnej Európy a z Ruska. Kôpor je vysoká a štíhla rastlina, ktorá dorastá až do výšky 2 metrov. Kôpor má tenké stonky, úzke listy a malé žlté kvety, ktoré sa premenia na okrídlené semená.

Čítajte: Kurkuma

Účinky kôpru

Kôpor obsahuje veľa síry, sodíka a draslíka. Semienka sa žujú na osvieženie dychu a pomáhajú pri trávení. Z kôpru sa pripravuje kôprová voda, ktorá pomáha pri kolikách u malých detí.

Kôprová voda

Vylúhujte čajovú lyžičku čiastočne pomliaždených kôprových semien v hrnčeku vriacej vody. Semená nechajte lúhovať 2 hodiny, potom preceďte a dochuťte trochou cukru alebo medu.

Deti: Deťom sa kôprová voda podáva po lyžičkách.

Dospelí: Dospelým pomáha kôprová voda pri pokazenom žalúdku a stimuluje chuť do jedla.

Dojčiace matky: U dojčiacich matiek pomáha zvyšovať tvorbu materského mlieka.

Využitie kôpru v kuchyni

Kôprovými semenami možno dochutiť koláče a múčniky. Možno ich pridať aj na okorenenie octov.

Listy kôpru majú slabšiu chuť ako semená, taktiež sú aj menej horké. Čerstvo nasekané listy možno pridať do jedál z rýb, do kyslých smotanových omáčok alebo do šalátov. Do teplých pokrmov pridávajte kôpor až ku koncu varenia, aby nestratil svoju charakteristickú chuť a vôňu. Veľmi známa a obľúbená vo viacerých krajinách Európy je kôprová omáčka.

Mohlo by vás zaujímať: Škorica

Prečitajte si viac: Sezam (Sesamum indicum)




Diskusia k článku Kôpor (Anethum graveolens)

komentárov

Powered by Facebook Comments


Podobné články


Diskusia k článku Kôpor (Anethum graveolens)