Kôpor
Anglický názov kôpru je dill, ktoré pochádza z nórskeho slova dilla, čo znamená upokojiť. A práve kôpor je známy svojim upokojujúcim účinkom na organizmus človeka, vďaka čomu má možno má pravé tento názov.
Kôprová voda sa využíva už stáročia pri kolikách a popudlivosti malých detí. V stredoveku sa verilo, že kôpor má ochranné schopnosti proti čarám a pripravoval sa z neho aj elixír lásky. Kôpor sa bežne pestuje na západnej pologuli a využívajú sa z neho listy a semená.
Charakteristika kôpru
Kôpor pochádza zo severnej Európy a z Ruska. Kôpor je vysoká a štíhla rastlina, ktorá dorastá až do výšky 2 metrov. Kôpor má tenké stonky, úzke listy a malé žlté kvety, ktoré sa premenia na okrídlené semená.
Čítajte: Kurkuma
Účinky kôpru
Kôpor obsahuje veľa síry, sodíka a draslíka. Semienka sa žujú na osvieženie dychu a pomáhajú pri trávení. Z kôpru sa pripravuje kôprová voda, ktorá pomáha pri kolikách u malých detí.
Kôprová voda
Vylúhujte čajovú lyžičku čiastočne pomliaždených kôprových semien v hrnčeku vriacej vody. Semená nechajte lúhovať 2 hodiny, potom preceďte a dochuťte trochou cukru alebo medu.
Deti: Deťom sa kôprová voda podáva po lyžičkách.
Dospelí: Dospelým pomáha kôprová voda pri pokazenom žalúdku a stimuluje chuť do jedla.
Dojčiace matky: U dojčiacich matiek pomáha zvyšovať tvorbu materského mlieka.
Využitie kôpru v kuchyni
Kôprovými semenami možno dochutiť koláče a múčniky. Možno ich pridať aj na okorenenie octov.
Listy kôpru majú slabšiu chuť ako semená, taktiež sú aj menej horké. Čerstvo nasekané listy možno pridať do jedál z rýb, do kyslých smotanových omáčok alebo do šalátov. Do teplých pokrmov pridávajte kôpor až ku koncu varenia, aby nestratil svoju charakteristickú chuť a vôňu. Veľmi známa a obľúbená vo viacerých krajinách Európy je kôprová omáčka.
Mohlo by vás zaujímať: Škorica
Diskusia k článku Kôpor (Anethum graveolens)
Powered by Facebook Comments