Kardamón
Kardamón patrí medzi koreniny, ktoré sú najviac cenené, je veľmi drahé korenie a cenovo sa radí hneď po šafrane a vanilke. Existuje niekoľko druhov kardamónov. Kardamón sa používa v kuchyni aj v liečiteľstve už od nepamäti.
Charakteristika kardamómu
Kardamóm pochádza z tropických dažďových pralesov v Indii. Pestujú ho tiež na Srí Lanke, Thajsku a v Strednej Amerike. Najkvalitnejší kardamón však pochádza z dažďových pralesov na malabarskom pobreží. Kardamón je dvojmetrový krík s bielymi kvetmi so žltkastými koncami.
Čítajte: Chren
Účinky kardamónu
- pomáha pri tráviacich ťažkostiach a pri pokazenom žalúdku
- používa sa pri oživení činnosti obličiek
- je vhodný pri liečbe dýchacích problémov
- pôsobí proti účinkom mliečnych výrobkov vyvolávajúcich alergie
Využitie kardamónu v kuchyni
Kardamón má v kuchyni všestranné využitie. Možno ho použiť ako súčasť korenia karí a veľmi dobrý pri ochucovaní omáčok, koláčov, sladkého pečiva či chleba. V Indii kardamón pridávajú do pilafu, v Ázii ho pridávajú do jedál s karí a celé tobolky kardamónu konzumujú ako zeleninu. V Európe s ním ochucujú koláče a chlieb a dávajú ho aj do octových nálevov pri nakladaní zeleniny. A v arabskom svete ho pridávajú do kávy ako prejav pohostinnosti, lebo patrí k najdrahším koreninám na svete (eliminuje však účinky kofeínu).
Ako spoznáte čerstvý kardamón
Kardamón veľmi rýchlo stráca svoju chuť a vôňu, preto ho treba kupovať len v malých množstvách. Ak je kardamón čerstvý alebo čerstvo zomletý, má eukalyptovú arómu, ktorá veľmi rýchlo vyprchá. Ak kardamón vonia ako gáfor, je to jeho lacná náhrada. Najlepšie urobíte, keď si kúpite celé toboľky a doma si ich zomeliete.
Mohlo by vás zaujímať: Klinčeky
Ilustračné foto: 123rf.com
Diskusia k článku Kardamón (Elettaria cardamomum)
Powered by Facebook Comments