Kapary
Kapary sa stávajú čoraz populárnejšie. Stretnúť sa s nimi môžeme v kuchyniach na celom svete. Sú prísadou v šalátoch, v olivovej paste, či v omáčkach.
Charakteristika kapary
Kapary poznáme ako rastlinu s lesklými, hrubými listami a svetlými kvetmi, ktoré majú tyčinky purpurovej farby. Ich nádherné kvety však rýchlo odkvitnú. Kapary je možné pestovať v skleníkoch, ale dokážu rásť aj divoko najmä v miernom pásme a Stredomorí.
Účinky kapary
Kapary dokážu navodiť chuť do jedla či zlepšiť trávenie. Ich konzumácia môže taktiež privodiť pocity vitality a hovorí sa, že majú pozitívny vplyv na imunitný systém. Sú močopudné a pomáhajú aj pri hnačke a žalúdkovo-črevným infekciám. Z kvetných pukov sa vyrába čaj, ktorý dokáže uľaviť od kašľu.
Plody kapary pozitívne pôsobia na funkciu obličiek a na funkciu pečene sa využíva kôra a koreň kapár. Vo vrchnej časti koreňa sa nachádzajú účinné látky, ktoré znižujú pôsobenie toxických látok v pečeni. Ochraňujú pečeň pred toxickými látkami z liekov, alkoholu či antikoncepčných prípravkov.
Využitie kapary v kuchyni
Kapary sa v kuchyni často pridávajú do omáčok napríklad do obľúbenej tatárskej omáčky. Ich štipľavá chuť sa hodí k mastným rybám a slaným jedlám. Použiť ich môžeme aj pri príprave hovädzieho mäsa.
Náš tip
Pripravte si z kapár odvar slabosti. Odvar pomáha pri návaloch slabosti. Do sitka nasypte vrchovatú lyžicu kapár a prepláchnite ich tečúcou vodou. Potom ich nasekajte a zalejte 1/4 litrom vriacej vody a nechajte hodinku odstáť. Odvar preceďte a ráno, na obed a večer si dajte štamperlík.
Diskusia k článku Kapary (Capparis spinosa)
Powered by Facebook Comments